Plannen renovatie Olympisch stadion

AMSTERDAM, 7 SEPT. In de strijd tegen de sloop van het Olympisch Stadion heeft de directie van het stadion gisteren twee renovatieplannen gepresenteerd. Beide plannen kosten 65 miljoen gulden en voorzien in een stadion dat voldoet aan de veiligheidseisen van de Europese voetbalbond (UEFA) en plaats biedt aan 50.000 toeschouwers.

De bouw van een nieuw stadion in Amsterdam Zuidoost, zoals de gemeente Amsterdam en Ajax willen, wordt daarmee overbodig, vindt de directie. “Ons plan kost slechts eenderde van de bouw van een nieuw stadion. Bovendien vragen wij geen cent van de belastingbetaler terwijl in het nieuwe stadion 100 miljoen aan overheidsgeld gaat zitten,” aldus B. Mulder, president-commissaris van het Olympisch Stadion. Tevens maakte Mulder bekend dat de directie bij het ministerie van WVC een verzoek heeft ingediend de herinnering aan de Olympische Spelen van 1928 op de monumentenlijst te plaatsen.

De financiering van het nieuwe, multi-functionele, stadion is nog steeds niet rond. Op de begroting van 202 miljoen gulden ontbreekt nog 20 miljoen. Op de brandbrief die de gemeente twee weken geleden aan het Rijk stuurde om in de ontbrekende miljoenen te voorzien, is nog geen reactie gekomen. Het ministerie van WVC heeft tot nu toe altijd op het standpunt gestaan geen geld in een nieuw stadion te willen steken. Er is nog geen aanwijzing dat daar verandering in komt.

Als het Rijk niet met geld over de brug komt, gaat de bouw van de nieuwe accommodatie niet door is het standpunt van de gemeente. De gemeente zal dan de mogelijkheid van een kleiner stadion in Zuidoost alleen voor Ajax bekijken. Het Olympisch Stadion toch openhouden is geen oplossing, zo liet wethouder Genet weten. Ook Ajax blijft vasthouden aan een nieuw stadion.

Het terrein van het Olympisch Stadion is bestemd voor de bouw van 1200 woningen. De stadsdeelraad Zuid, waar het gebied onder valt, wil de woningbouw doorzetten. Het verzoek van de directie van het Olympisch Stadion de tijdelijke erfpacht van het terrein om te zetten in een voortdurende is door de deelraad afgewezen. Gisteren diende het beroep dat de directie bij het stadsdeel tegen die beslissing had aangespannen.