Onafhankelijkheid Baltische staten leidt tot conflict Georgië

MOSKOU, 7 SEPT. De erkenning van de "onafhankelijkheid' van de drie Baltische staten door de Staatsraad van de nieuwe Sovjet-Unie heeft gisteren onmiddellijk tot een conflict geleid met de Kaukasische deelstaat Georgië die zich ook "onafhankelijk' noemt.

Nadat het nieuwe toporgaan van de unie gisteren de afscheiding van Estland, Letland en Litouwen had gesanctioneerd omdat hun annexatie op basis van het Molotov-Ribbentrop-pact 1939 onwettig was, liep de Georgische vertegenwoordiger in protest weg uit de bijeenkomst in het Kremlin.

President Michail Gorbatsjov had eerder geweigerd de Georgische onafhankelijkheid op de agenda te zetten. Om conflicten met Georgië, Moldavië en Armenië te voorkomen, had hij eerder deze week ook verijdeld dat de positie van de Baltische staten behandeld zou worden door het congres van volksafgevaardigden dat de afgelopen dagen in Moskou bijeen was.

De houding van de Georgische gezant in Moskou was mede ingegeven door de heftige politieke strijd die momenteel gaande is in zijn land. De oppositie eist nu al de hele week via demonstraties het aftreden van president Zviad Gamsachoerdia. Aanleiding daarvoor is onder andere de houding van de president tijdens de eerste dag van de staatsgreep. Gamsachoerdia voerde toen onverwijld de decreten van de putschisten uit.

De Georgische president heeft deze week fel gereageerd op de betogingen. Bij de eerste demonstratie schoot de politie met scherp en werden de leiders van de oppositie gearresteerd. Later in de week verklaarde hij voormalig Sovjet-minister van buitenlandse zaken Edoeard Sjevardnadze (een Georgiër), die zijn landgenoten opriep tot een dialoog, tot “volksvijand”. En gisteren trok hij extra volmachten naar zich toe.

    • Hubert Smeets