Occidental P. stoot vleesactiviteiten af

De Amerikaanse oliemaatschappij Occidental Petroleum is van plan haar belang van 51 procent in de vleesverwerkende onderneming IBP te verkopen aan de eigen aandeelhouders in het kader van een sanering die de enorme schuldenlast van Occidental moet verminderen.

De verkoop moet 360 miljoen dollar opbrengen en stelt Occidental in staat om 500 miljoen dollar aan schulden van IBP uit de boeken te schrappen.

IBP uit Dakota City in de Amerikaanse staat Nebraska boekte vorig jaar een omzet van 10,2 miljard dollar. De eigen aandeelhouders krijgen het recht voor elke dertien stukken Occidental Petroleum in te schrijven op een aandeel IBP voor vijftien dollar. De koers van IBP daalde gisteren op Wall Street met 2 ⅞ dollar naar 16⅛ dollar in reactie op het nieuws.