NS willen dat treinen op tijd rijden

DEN HAAG, 7 SEPT. De Nederlandse Spoorwegen gaan via een actie onder het personeel een poging doen vertragingen in het treinverkeer terug te brengen. Met behulp van een videofilm en een folder wordt het personeel gevraagd mee te denken hoe de treinenloop kan worden verbeterd.

Reden van de actie is dat de treinen in vergelijking met vorig jaar minder punctueel rijden. Vorig jaar kwam 97,3 procent van de treinen met minder dan vijf minuten vertraging op het eindstation aan. De eerste zeven maanden van dit jaar is dit percentage tot 96,7 gedaald. Een vertraging van minder dan vijf minuten geldt volgens de NS-normen nog als "op tijd'. De bedoeling is overigens dat deze norm in de toekomst tot twee minuten wordt verlaagd.

Behalve door het groeiende aantal reizigers en door mankementen aan het materieel worden de vertragingen soms ook veroorzaakt door fouten van het personeel, zoals het verstrekken van verkeerde dienstkaartjes. Directeur W. Boon van de regio Zuidoost zegt in het NS-blad Koppeling: “Het gaat vaak om seconden. Maar als we alle seconden optellen, verliezen we minuten.” Het motto van de actie luidt dan ook: "Op tijd rijden is secondenwerk'.