Navratilova bevindt zich in het spoor van Connors; Gewaagde uitspraken over bisexualiteit trekken veel aandacht

NEW YORK, 7 SEPT. De tijd van hamburgers en coke is voorbij in het vrouwentennis. Want de finale in het vrouwenenkelspel op Flushing Meadow wordt vandaag uitgevochten tussen twee super fitte atletes, Martina Navratilova en Monica Seles. De speelsters weten alles over voeding, medicijnen, krachttraining, aerobics en materiaal. Martina Navratilova, een oudje van 34, zette de trend. Sabatini, Seles, Capriati volgden gehoorzaam. Graf schoorvoetend. Ze is een liefhebster van de tijd dat tennis nog met houten rackets gespeeld werd en een artistieke happening was. Met die voorkeur is Graf bij velen geliefd, maar uit de tijd. Tennis wordt gedomineerd door big-bang klappen. Zo hard mogelijk de bal over het net slaan en maar zien of die nog terugkomt.

Graf trof het dat Navratilova haar tegenstander was in de halve finale. Navratilova is een servicevolley-speelster met buien. Minder gelukkig was Graf met het feit dat Navratilova haar dag had, vrijdag op het centre court van Flushing Meadow. Ze werd als nummer één van de wereld het toernooi uitgeslagen met 6-7, 7-6, 4-6. Een bittere nederlaag omdat de Duitse nogal wat kansen liet liggen om de winst in de eerste twee sets binnen te halen.

Voordat Connors het centrum van alle aandacht werd op Flushing Meadow, trok Navratilova veel belangstelling. Ze had in een talkshow geen blad voor de mond genomen over haar verbroken relatie met Judy Nelson, die tien miljoen gulden smartegeld eist. Over haar bisexualiteit was ze eveneens openhartig. “Het maakt me niet uit met wie ik naar bed ga, als ik maar naast een vrouw wakker word”, zei ze tegen de New York Times.

Die gewaagde uitspraken hadden haar populariteit geen goed gedaan. Op de US Open klitte ze zich vast aan de opmars van haar generatiegenoot Connors. “Wat Jimmy kan op 39, kan ik zeker op 34”, grijnsde ze naar haar overwinning in 2 uur en 10 minuten op Graf. De Duitse nummer een van de wereld had Navratilova in de eerste twee sets kunnen opknopen. Ze nam in de eerste een voorsprong van 5-3, maar verspeelde die met de meest vreemdsoortige afzwaaiers.

In de tweede set nam ze in de tiebreak een voorsprong van 6-2 en vergooide die andermaal met onbesuisde klappen. Het was dat Navratilova op 6-6 stond te trillen, anders was Fräulein Forehand er in twee sets vanaf gegaan. Graf greep de herkansing en scoorde de gelijkmaker met 8-6.

De derde set was de vreemdste die beide toppers ooit tegen elkaar (7-7) speelden. Het aantal doorbraken (6) was niet op een hand te tellen. Navratilova nam een 3-0 en 4-1 voorsprong. Graf kwam terug tot 4-5 en kreeg op de opslag van Navratilova twee breekpunten. Op dat kritieke moment behield de 34-jarige multimiljonaire uit Aspen, Colorado wel haar koelbloedigheid. Ze produceerde twee service-winners en op het eerste matchpunt maakte ze de partij uit.

Voor Navratilova was het haar 1307e enkelspel-zege, twee minder dan het record van Chris Evert. Ze bereikte voor de zevende keer in haar loopbaan de finale van de US Open. Ze won het toernooi al vier keer. Bij winst in de eindstrijd op Seles of Capriati, evenaart ze het record toernooi-overwinningen, dat met 157 eveneens in handen is van Evert.

Navratilova treft in de finale Monica Seles, die op basis van leeftijd (17) haar dochter zou kunnen zijn. Seles versloeg Jennifer Capriati (15) in drie sets: 6-3, 3-6, 7-6 (7-3). Het was een match waarin de verschillen minder dan marginaal waren. Capriati serveerde in de derde set op 5-4 en 6-5 twee keer voor de winst, twee keer brak Seles terug. Seles-Capriati was het duel tussen twee onvolgroeide kinderen, die op de baan een buitengewoon volwassen indruk maken. Hardhitters, opgegroeid in de academie van Nick Bolletieri, bijgenaamd Mister Burn-out vanwege de snelheid waarmee zijn pupillen opgebrand raken.

Seles begon met een lichte voorsprong. Sinds haar nederlaag tegen de Italiaaanse Ferrando op de vorige US Open had ze niet meer verloren op Grand Slam toernooien. Ze won de Australian Open in januari, de Open Franse in Parijs en trok zich om mysterieuze redenen, die tot veel geruchten aanleiding gaven, terug voor Wimbledon.

In de kleedkamer is Seles absoluut niet populair. Gigi Fernandez kwam er rond voor uit dat de collega's Seles niet moeten. “Maar”, voegde ze er aan toe, “op de baan is tennis geen populariteits-poll.” De mannequin uit Puerto Rico, die in de kwartfinales door de Joegoslavische verslagen werd, had respect voor het spel van haar opponente. “Als zij leert naar het net te komen, wordt ze onverslaanbaar.” Seles lachte vriendelijk om het compliment. Ze wil nog een paar jaar tennissen. Ze is al bezig met haar tweede carriëre na het tennis. Als filmster. Ze wil voor haar 25e in Hollywood zijn.

In New York dineerde ze tijdens de US Open met Donald Trump, bij wie ze ook onderdak zocht tijdens de hectische weken die volgde op haar afzegging voor Wimbledon. Ze zocht contact met filmster Alec Baldwin, die een dagje Flushing Meadow in zijn programma opnam en babbelde honderduit met haar mannelijke idool. Op de baan voelt ze zich al de Madonna van het tennis. Haar escapades, nukken en grillen moeten geaccepteerd worden. Worden ze niet geaccepteerd, dan zet ze daar prestaties tegenover die niet uitgewist kunnen worden. Zoals vrijdag in de halve eindstrijd tegen het andere wonderlijke wonderkind, Capriati.