GEVULDE TOMATEN

Aangemaakt gehakt is bij ons het meest bekende vulsel voor tomaten. Soms wordt er wat gekookte rijst door het gehakt gemengd om de vulling iets minder zwaar te maken. Italianen vullen tomaten graag met korte pasta of met een mengsel van ansjovis, knoflook, groene kruiden en broodkruim. De tomaten worden dan gegeten als voorgerecht. In navolging van deze zuiderlijke gewoonte om de gevulde tomaat niet als hoofdbestanddeel van de maaltijd te beschouwen, volgt hieronder een luchtig gevulde tomaat, die gegeten wordt bij gefileerde rode poon.

Voor 4 gevulde tomaten:

100 gram fijne bulgur (gestoomde, gebroken tarwekorrels, verkrijgbaar bij reformwinkels of Turkse en Marokkaanse winkels) 4 stevige vleestomaten 20 kleine zwarte olijven (met pit) 2 grote tenen knoflook (gepeld) 4 takjes krulpeterselie 1 eetlepel kappertjes (uitgelekt) 5 ansjovisfilets (onder olie) 3 eetlepels olijfolie 2 grote aardappelen (vastkokers) 1 1-2 eetlepel gedroogde oregano zout & versgemalen zwarte peper

Week de bulgur een uurtje in ruim koud water en laat de korrels vervolgens goed uitlekken in een fijne zeef. Snijd van iedere tomaat een kapje af en haal met een lepeltje de harde kern alsook de zaadjes met het bijbehorend vocht voorzichtig uit de tomaten. Hak de tomaatkernen fijn en bewaar ze apart van de zaadjes met bijbehorend vocht. Ontpit 10 van de zwarte olijven. Hak ze fijn samen met de knoflook, de krulpeterselie, kappertjes en ansjovisfilets. Vermeng de uitgelekte bulgur met dit "haksel', 3 eetlepels van de fijngehakte tomaatkernen en 1 1-2 eetlepel van de olijfolie. Vul de tomaten hiermee en leg de kapjes op de tomaten.

Schil de aardappelen en snijd ze in plakken van 4 mm dik. Bedek de bodem van een vuurvaste schaal met een laagje van de aardappelschijven. Plaats hierop de gevulde tomaten en verdeel het restant van het tomatenhaksel samen met de pitjes en het bijbehorend vocht over de nog "blootliggende' aardappelschijven. Leg de resterende olijven tussen de tomaten, strooi er de oregano en zout naar wens over alsook het restant van de olijfolie. Schuif de schaal in een voorverwarmde oven, 15 minuten op 225 ß8C en 15-20 minuten op 180 ß8C, of totdat de aardappelschijven gaar zijn. Maal er tot slot nog wat zwarte peper over.

De filets van rode poon worden aan weerzijden heel dun met boter ingesmeerd en in een licht beboterde vuurvaste schaal de laatste 14 minuten "meegegaard' in de oven op 180 ß8C en na afloop bestrooid met zout & versgemalen peper.

Rol 2-3 van het korstdeeg uit, bekleed daarmee een ingevette springvorm (circa 23 cm doorsnede) en laat het deeg iets over de rand vallen (knip overtollig deeg weg en voeg dit weer bij het restant van de deegbal).

    • Florine Boucher