Des Indes opnieuw in de verkoop

ROTTERDAM, 7 SEPT. Het Haagse hotel Des Indes aan de Lange Voorhout staat na een jaar opnieuw te koop. Het internationale makelaarskantoor Jones Lang Wootton heeft bevestigt een opdracht te hebben gekregen voor de aankoop van het hotel van de Franse Cie Générale des Eaux.

Het hotel is eigendom van Inter-Continental die ook het Amstel Hotel en Americain in Amsterdam exploiteert. De general-manager van Des Indes meent dat de verkoopplannen op een misverstand berusten en weet van niets. Op het Londense hoofdkantoor bevestigt lid van de raad van bestuur van Inter-Continental H. John van Praag echter dat de Fransen een bod gedaan hebben. Ze hebben enkele miljoenen meer geboden, dan de 37,5 miljoen die Inter-Continental zelf vorig jaar voor Des Indes heeft betaald. De deal is echter nog lang niet rond. “Ik zeg nooit dat iets niet te koop is, maar wij zijn nog ver van elkaar verwijderd”, aldus Van Praag.

Inter-Continental zal volgens Van Praag voorlopig afzien van 20 miljoen gulden aan investeringen van Des Indes. “Des Indes moet het hebben van hoge ambtenaren, die zijn aan strakkere budgetten gebonden dan het bedrijfsleven.” Inter-Continental investeert bijvoorbeeld wel miljoenen in het Amstel Hotel waar de kamers meer dan duizend gulden per nacht gaan kosten.

Inter-Continental werd in december 1988 door het Britse Grand Metropolitan voor circa 5 miljard gulden overgedaan aan het Japanse conglomeraat Seibu Saison. De prijs zou te hoog zijn, waardoor de Japanners zouden willen desinvesteren. Eerder verkochten zij een minderheid van de aandelen Inter-Continental aan de Zweedse luchtvaartmaatschappij SAS.