Cubaanse dissidenten keren zich tegen Castro

MIAMI, 7 SEPT. Cubaanse dissidenten hebben gisteren voor het gebouw van de geheime politie in de hoofdstad Havana gedemonstreerd. De betogers eisten de vrijlating van de politieke gevangenen in Cuba. Dit is zowel gemeld vanuit Havana als door Cubaanse ballingen in het Amerikaanse Miami.

Volgens verslagen van ooggetuigen werd het handjevol demonstranten belaagd door een menigte aanhangers van de Cubaanse leider Fidel Castro. De anti-Castro-betogers werden door politiemensen afgevoerd.

In een uitzending van een radiostation van Cubaanse ballingen in Miami, WQBA "la Cubanisima', meldde een van de deelnemers aan de betoging, Raúl Diaz Tejera, telefonisch vanuit Havana dat een vrouw en twee jongens waren afgetuigd door agenten in burger die zich onder de menigte Castro-aanhangers hadden gemengd. Het radiostation noemde de opmerkelijke actie van gisteren “het begin van het einde” voor Castro.

Berichten die door een radiostation in New York werden verspreid als zouden vier Cubaanse generaals een staatsgreep hebben gepleegd, werden in kringen van Cubaanse ballingen in Miami evenwel als "ongeloofwaardig' van de hand gewezen.

De recente gebeurtenissen in de Sovjet-Unie hebben in Miami de hoop versterkt dat het einde van het regime-Castro nu nabij is. Woordvoerders van de ballingenbewegingen wijzen op drie belangrijke aspecten van de Moskouse revolutie, die als precedent voor snelle veranderingen in Cuba zouden kunnen gelden. Ten eerste het feit dat de burgers van Moskou zelf de straat op zijn gegaan om de democratie te verdedigen, ten tweede de belangrijke rol van een ex-communist (Boris Jeltsin) als voorvechter van de democratie en ten derde de houding van het Sovjet-leger.

Toch antwoordde een woordvoerder van de ballingen op de vraag hoe lang Fidel Castro het nog zal uithouden op Cuba: “Misschien een paar minuten, een paar weken of een paar maanden. Zeker is in elk geval dat het einde nabij is.”

Een van de belangrijkste leiders van de Cubaanse ballingengemeenschap in Miami, Jorge Mas Canosa, bevindt zich momenteel in Moskou. Sovjet-minister van buitenlandse zaken Boris Pankin liet donderdag nog weten dat de Sovjet-steun aan Cuba zal worden heroverwogen. De Verenigde Staten dringen aan op de beëindiging van alle militaire, economische en politieke steun van de Sovjet-Unie aan Cuba in de hoop op een spoedige val van het bewind-Castro.

    • Reinoud Roscam Abbing