Beurs langzamerhand weer klaar voor stijging koersen

ROTTERDAM, 7 SEPT. Heel voorzichtig begint het einde van de al maanden durende beursrust op de Amsterdamse effectenbeurs zich af te tekenen. Het laatste deel van de stroom halfjaarcijfers zorgde voor licht optimisme bij handelaren en beleggers. In de groeiende omzetten blijft de slinkende activiteit van de particuliere belegger opvallen. Het overgrote deel van de handel wordt verzorgd door professionele partijen.

“De markt is nu weer klaar voor een stijging”, zei een handelaar deze week. De CBS-stemmingsindex, die vorige week vrijdag sloot op 91,2 punten noteerde gisteren een 1,4 punten hoger slot.

“Met gematigd grote omzetten heeft de markt vooral in het tweede gedeelte van de week heel redelijk gepresteerd”, zegt A. van Leuffen van commissionair Van Meer, James Capel. Tot en met woensdag keken veel handelaren een groot gedeelte van de dag nog werkeloos naar hun schermpjes. Maar een aantal sterk acterende hoofdfondsen zorgde uiteindelijk voor een actief en hoger slot van de week.

De verrassend fraaie halfjaarcijfers van Ahold en Internationale Nederlanden Groep (ING) gaven het Beursplein een stevige positieve impuls. Ahold stal donderdag de show door een winststijging van ruim tien procent te melden. Vooral de resultaten van de supermarkt-ketens die het bedrijf de afgelopen jaren in de VS overnam, waren beter dan menigeen verwachtte. Ahold blijktnauwelijks hinder van de recessie in de Amerikaanse economie te hebben ondervonden. Het detailhandelsconcern uit Zaandam liep gisteren zelfs meteen het interim-dividend in en sloot de week af op 83,20 gulden, 3,30 gulden hoger dan de slotkoers van vorige week.

Naar de halfjaarcijfers van ING werd lange tijd gegist door analisten. Nooit eerder had een Nederlandse bank-verzekeringscombinatie dergelijke resultaten gepresenteerd. De cijfers kregen gisteren een grootse ontvangst van de beleggers. ING meldde een winststijging van 19 procent ten opzichte van de afzonderlijke resultaten van de gefuseerde concerns vorig jaar. Het gunstige weer (geen stormschade) was een van de voornaamste oorzaken voor de prima cijfers. Beleggers beloonden ING met flinke koerswinst. ING begon de week op 47,70 gulden en sloot gisteren 2,60 gulden hoger.

Ook Philips acteerde sterk. Het vertrouwen van buitenlandse beleggers in Timmers operatie-Centurion blijkt groot. De grote vraag naar Philips kwam met name vanuit de VS. Amerikaanse beleggers rekenen op een dividend-hervatting van de electronikafabrikant die vorig jaar het dividend passeerde. Philips won uiteindelijk 1,30 gulden op 36,90 gulden nadat het eerder de nieuwe recordkoers van 37,70 gulden had bereikt.

De activiteit in de grote fondsen die deze week weer op gang kwam, komt voor het grootste gedeelte van professionele kant. Institutionele beleggers uit binnen- en buitenland regeren op dit moment de handel op de Amsterdamse effectenbeurs. Particuliere beleggers nemen een steeds kleiner gedeelte van de handel voor hun rekening. Tot de beurscrash in oktober 1987 was de handel in aandelen voor circa 40 procent afhankelijk van de particuliere belegger. Tegenwoordig is dat percentage teruggelopen tot nauwelijks twintig procent.

Die ontwikkeling is vooral toe te schrijven aan het relatief trage reactievermogen van de particuliere belegger. Door te laat in te spelen op marktontwikkelingen en het koersverloop van de aandelen verspeelt de kleine belegger veel sneller delen van zijn belegde vermogen dan een professionele belegger. Een "professional' - institutionele beleggers zoals banken, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen - kan sneller inspelen op de marktveranderingen.

In een recent rapport van het Amsterdamse bankiers- en commissionairshuis Henkelman, Pontier, Van Drie en Partners (HPD) wordt naar aanleiding van wetenschappelijk onderzoek geconcludeerd dat beleggers op de Amsterdamse effectenbeurs vaak in overdreven mate op onverwacht en dramatisch nieuws reageren. Het gedrag van de beleggers zou vervolgens gedurende een aantal weken te hoge of te lage aandelenkoersen veroorzaken. Pas na een aantal weken volgt een correctie in de tegenovergestelde richting.

Het onderzoek werd uitgevoerd door studenten van de Vrije Universiteit van Amsterdam die gedurende een periode van 18 maanden het koersverloop van een aantal hoofdfondsen volgden. De resultaten suggereren dat zogenoemd tegendraads beleggen meer rendement op kan leveren. De conclusies stroken met de tot nu toe veel gehanteerde veronderstelling dat politiek en economisch nieuws meteen in de aandelenkoersen wordt verdisconteerd, zo melden de onderzoekers.

Volgens handelaren zijn er de nodige kanttekeningen te maken bij het HPD-onderzoek. “Dit is altijd achteraf gepraat. Over vijf jaar komt rer weer iemand met een nieuwe theorie die klopt voor alles wat er in de voorafgaande periode is gebeurd”, stelt een hoekman.

    • Max Christern