Akzo koopt groot Brits verfbedrijf Macpherson

ROTTERDAM, 7 SEPT. Akzo koopt voor naar schatting 40 miljoen pond (132 miljoen gulden) Macpherson, een van de grootste Britse verffabrikanten, een dochter van het Finse chemieconcern Kemira.

Door de aankoop verdubbelt bijna de omzet van Akzo op gebied van verven in Groot-Brittannië van omgerekend 250 miljoen gulden tot 450 miljoen gulden. Daarmee bereikt Akzo een marktaandeel van ongeveer 20 procent en begeeft het zich in de hol van de leeuw: de Britse chemiereus ICI, die de Britse verfmarkt domineert. ICI, een van de weinige Britse bedrijven van wereldformaat, is zelf doelwit van beursraider Lord Hanson, die dit voorjaar een belang verwierf van 2,5 procent en het concern bestookt met ongevraagde adviezen.

Macphersons harsen en verven voor de zware industrie blijven overigens eigendom van het in Helsinki gevestigde Kemira. Bij de bedrijfsonderdelen die Akzo verwerft werken ongeveer 850 mensen. De omzet bedraagt circa 200 miljoen gulden, aldus een mededeling gisteren van Akzo, dat overigens weigerde de koopsom te noemen.

Macpherson, gevestigd te Bury, is een belangrijke producent van professionele bouwverven en doe-het-zelf-verven. Het produceert onder meer verf voor de warenhuisketen Woolworth.

Een dochteronderneming van Kemira, Tikkurila, kocht Macpherson zes jaar geleden voor 25 miljoen pond (tegen de huidige koers: 83 miljoen gulden). De acquisitie door Akzo betekent een versterking van de strategische positie van het Nederlandse concern op het gebied van coatings in Groot-Brittannië. De bestaande coatingsactiviteiten van Akzo in Groot-Brittanië zijn ondergebracht bij Akzo Coatings, waarvan het hoofdkwartier is gevestigd te Abingdon. In Hull is een produktievestiging waar voornamelijk bouwverven worden gemaakt. In totaal zijn er 600 medewerkers.

Met de acquisitie bevestigt Akzo dat het internationaal een leidende rol wil spelen op het gebied van verven. Nummer een op de wereldranglijst met voorsprong is het Britse ICI. Dan volgen Duitse BASF, het Amerikaanse PPG en Akzo. Vorig jaar boekte Akzo op het gebied van coatings een omzet van 3,93 miljard gulden (tegenover 3,66 miljard gulden in 1989), ruim 20 procent van de totale omzet van het concern (27,2 miljard gulden). Het bedrijfsresultaat daalde van 281 tot 251 miljoen gulden.