Zoekactie bij Shetland-eilanden; Onderzeeboot bij oefening zoek

DEN HAAG, 6 SEPT. Een onderzeeboot van de Koninklijke Marine met 67 bemanningsleden reageert sinds vanochtend niet op oproepen. De boot van de Dolfijn-Potvis-klasse neemt deel aan een NAVO-oefening bij de Britse Shetland-eilanden, ten noorden van Schotland.

Nabij de vermoedelijke positie van de onderzeeboot werd volgens Britse defensiewoordvoerders vanochtend om negen uur Nederlandse tijd een lichtkogel waargenomen. Na de waarneming werd schepen in het gebied gevraagd zich te melden. Het Nederlandse schip heeft tot nu toe niet gereageerd. Een Britse onderzeeboot beantwoordde vanochtend wel aan die oproep. Volgens geldende NAVO-procedures heeft het schip tot vanmiddag vijf uur de tijd zich te melden bij het Britse commando. Schepen en vliegtuigen zoeken op dit ogenblik naar de vermiste onderzeeboot.

Niet bekend

De Dolfijn-Potvis-klasse is de oudste klasse Nederlandse onderzeeboten en omvat nog drie schepen: de Potvis (S 804); de Tonijn (S 805) en de Zeehond (S 809). De Zeehond is de oudste; de kiel ervan werd gelegd in 1952 bij de Rotterdamse Droogdokmaatschappij. De andere twee zijn vanaf 1962 gebouwd op de werf van Wilton Feijenoord in Rotterdam.

De Tonijn en de Potvis zijn in 1978, respectievelijk 1979 voorzien van nieuwe motoren. De Zeehond zou aanvankelijk in 1986 van de sterkte worden afgevoerd, maar bleef in de vaart als vervanging voor de Walrus, die tijdens de bouw door brand was beschadigd. Een vierde boot, de Dolfijn, werd in 1985 gesloopt.

De Tonijn ontsnapte in oktober '86 tijdens een NAVO-oefening aan een ramp, toen deze lek sloeg en in allerijl naar het wateroppervlak moest stijgen. Daarbij raakte een bemanningslid gewond. Op 70 meter diepte bezweek een pakking van een duikroer waardoor water het schip binnendrong. Alle schepen van deze klasse zouden vervolgens zijn voorzien van nieuwe pakkingen.

De schepen kunnen in theorie een diepte bereiken van 300 meter.

Een defensiewoordvoerder in Den Haag houdt rekening met de mogelijkheid dat de lichtfakkel kan zijn afgeschoten door een koopvaardijschip maar er zijn geen meldingen dat een koopvaardijschip zich in moeilijkheden bevindt. De Nederlandse onderzeeboot maakt deel uit van een eskader dat van 1 tot 10 september deelneemt aan de NAVO-oefening Vendetta. Nederlandse onderzeeboten oefenen herhaaldelijk in het noordelijke deel van het NAVO-gebied.