Westeuropeanen mede-oprichters van omstreden BCCI; Nederlander jarenlang actief in top van frauderende bank

GEORGE TOWN, 6 SEPT. Een Nederlander heeft vanaf de oprichting tot ruim een maand geleden zeer belangrijke functies vervuld in de van grootscheepse fraude betichte Bank of Credit and Commerce International (BCCI).

Het gaat om Johan Diderik van Oenen. Al bij de oprichting van BCCI SA in Luxemburg in 1972 speelde hij een hoofdrol. Zijn naam staat in de oprichtingsacte, verleden voor notaris Marc Elter in Luxemburg, als tweede vermeld bij de leden van de raad van bestuur, pal onder die van BCCI-grondlegger Agha Hasan Abedi.

Van Oenen, wiens leeftijd en verblijfplaats onbekend zijn, blijkt tot op het moment dat de kantoren van de bank in een groot aantal landen op 5 juli werden gesloten een belangrijke positie in het BCCI-netwerk te hebben ingenomen. De accountantsfirma Deloitte Ross Tohmatsu, die als bewindvoerder de gang van zaken bij BCCI's zeer omstreden vestigingen op de Kaaiman Eilanden onderzoekt, constateerde dat Van Oenen op 22 juli behoorde tot de directie van BCCI (Overseas) Ltd., een onderneming die de bank vooral gebruikte om grote deposito's aan te trekken en grote, zeer dubieuze leningen te verstrekken aan relaties uit voornamelijk het Midden-Oosten.

Welke rol de Nederlander precies in het geheel speelde, is duister. In de Nederlandse bankwereld is zijn naam onbekend. Ook in Londen, waar hij woonde bij de oprichting van BCCI, zegt men hem niet te kennen. Zelfs personeelsleden van BCCI in de Britse hoofdstad, waar BCCI SA haar grootste activiteiten ontplooide, komt de naam Van Oenen onbekend voor.

Tot nu toe is steeds aangenomen dat BCCI een voornamelijk door Pakistani, Indiërs en mensen uit het Midden-Oosten geleide onderneming was. Dat blijkt niet geheel juist. In de top van BCCI SA zaten althans, naast Van Oenen, in 1972 nog drie Westeuropeanen: Yves C. Lamarche, destijds aangeduid als bankier te Parijs, de Zwitserse bankier dr. Alfred Hartmann uit Bazel en de destijds in Londen wonende P. Cliff Twitchin. De laatste heeft ten minste tot 1984 deel uitgemaakt van de centrale ondersteuningsafdeling (CSO) van BCCI. Lamarche is net als Van Oenen en de Zwitser Hartmann directeur van BCCI (Overseas) Ltd. op de Kaaiman Eilanden. Inmiddels blijkt Lamarche de Amerikaanse nationaliteit te bezitten.

Slechts een van de zes bestuursleden van BCCI SA was in 1972 afkomstig uit Pakistan: topman Abedi. Eén kwam uit Abu Dhabi: Ghanim Faris al-Mazrui. De laatste is persoonlijk financieel adviseur van sjeik Zayed bin Sultan Al Nahayan, de machthebber van het Golfstaatje en grootaandeelhouder van BCCI. Mazrui is genoemd als een van de mensen die met geleend geld van BCCI aandelen in de bank kocht met een garantie tegen verlies. Ook Mazrui maakte tot vorige maand deel uit van de BCCI (Overseas)-directie, samen met de Pakistaan Zafer Iqbal, BCCI's laatste topman.

Foto: Een functionaris van het Amerikaanse ministerie van justitie maakte gisteren bekend zes voormalige BCCI-functionarissen en een Colombiaanse cocaïnebaron in staat van beschuldiging te hebben gesteld wegens witwassen van drugsgelden. (Foto AP)