Voetbaltelefoon moet stoppen met informatie over topclubs

DEN HAAG, 6 SEPT. De 06-lijn Voetbaltelefoon moet stoppen met het geven van informatie over PSV, Ajax en Feyenoord. Dit heeft de president van de rechtbank in Den Haag, mr. J. Holtrop, vanmiddag in kort geding bepaald.

Door de uitspraak wordt de stichting "Het is weer fijn langs de lijn', exploitant van de 06-lijn De Voetballijn, deels in het gelijk gesteld in het kort geding dat zij tegen de Voetbaltelefoon aanspande.

Initiatiefnemer J. de Bruyn begon in augustus met deze informatielijn. De rechter meent dat de stichting "Het is weer fijn langs de Lijn' exclusieve contracten met de drie eredivisieclubs heeft, die de Voetbaltelefoon moet eerbiedigen. De vrije nieuwsgaring komt hierdoor niet ontoelaatbaar in het gedrang, aldus Holtrop, omdat er geen gewichtige belangen zoals voorlichting van het publiek, wordt geschaad.

De Bruyn mag de drie clubs ook niet meer benaderen om een contract met zijn 06-lijn af te sluiten omdat de clubs verplichtingen tegenover de stichting hebben. “Aldus zou gedaagde kunnen profiteren van de wanprestatie jegens eiseres, hetgeen onrechtmatig is.” De door de stichting geëiste rectificatie van een brief die aan alle eredivisieclubs werd gestuurd, is afgewezen. Volgens de stichting meldde De Bruyn daarin ten onrechte dat hij het merendeel van de clubs achter zich zou hebben staan. De rechter gaat ervan uit dat De Bruyn wel juist geïnformeerd heeft, en ziet geen aanleiding tot rectificatie.