Van Aerle en Rijkaard keren na een jaar terug in Oranje; Bondscoach Rinus Michels kiest maar vier Ajacieden

ZEIST, 6 SEPT. Bondscoach Rinus Michels van de KNVB heeft maar vier Ajacieden opgenomen in de zestien man tellende selectie van het Nederlands elftal, dat komende woensdag in het Philips Stadion tegen Polen oefent. Dat zijn Danny Blind, Aron Winter, Jan Wouters en Dennis Bergkamp. In de laatste interlandwedstrijd van Oranje - Finland - Nederland (1-1) op 5 juni in Helsinki - stonden nog zes voetballers van de Amsterdamse club in de basis: Blind, Frank de Boer, Wouters, Winter, Richard Witschge en John van 't Schip.

Dat Ajax nu minder internationals levert is logisch. Bryan Roy en Van 't Schip hebben door blessures dit seizoen nog geen enkel competitieduel voor de ploeg van trainer Leo Beenhakker gespeeld en Witschge is Ajacied-af. Hij zit vooralsnog op de reservebank van zijn nieuwe club FC Barcelona, maar is desondanks door Michels opgeroepen. De "generaal' van Oranje heeft Ajax-speler Frank de Boer voor de krachtmeting tegen Polen gepasseerd.

Opvallende afwezige in de groep van zestien is verder Graham Rutjes. De doctorandus van Anderlecht is blijkbaar te licht bevonden voor de post van voorstopper, die nu vrijwel zeker wordt ingenomen door Stan Valckx van PSV. Als Valckx in de basis wordt gekozen, wordt het duel tegen Polen zijn derde interland: de Limburgse PSV'er kwam in actie bij de wedstrijden tegen Portugal en Italië, vorig najaar.

Frank Rijkaard liet bondscoach Michels afgelopen weekeinde weten dat hij weer beschikbaar was voor de nationale ploeg. Vanzelfsprekend werd de middenspeler van AC Milan prompt opgeroepen. Rijkaard was voor het laatst van de partij bij de ontmoeting West-Duitsland - Nederland, vorig jaar zomer voor de eindronden van het wereldkampioenschap in Italië. Destijds werd hij uit het veld gestuurd wegens spuwen in de richting van Rudi Völler, die eveneens de kleedkamer mocht opzoeken. Bij datzelfde WK opereerde de nu eveneens terug gekeerde PSV'er Berry van Aerle voor het laatst in Michels keurkorps. Van Aerle heeft lange tijd last gehad van een ernstige knieblessure.

De selectie, die komende maandag in Eindhoven bij elkaar komt, bestaat uit de volgende spelers: doel: Hans van Breukelen (PSV) en Joop Hiele (SVV Dordrecht'90); verdediging: Blind (Ajax), Van Aerle en Valckx (PSV) en Ronald Koeman (Barcelona); middenveld: Winter en Wouters (Ajax), Witschge (Barcelona) en Rijkaard (AC Milan); aanval: Marco van Basten en Ruud Gullit (AC Milan), Pieter Huistra (Glasgow Rangers), Gerald Vanenburg en Wim Kieft (PSV) plus Dennis Bergkamp (Ajax).

Jong Oranje speelt dinsdagavond in Utrecht een oefenwedstrijd tegen de Poolse jeugdploeg. Bondscoach Nol de Ruiter heeft voorlopig achttien spelers aangewezen. Zijn groep bestaat uit: doel: Wim de Ron (PSV) en Edwin van der Sar (Ajax); verdediging: Rob Roest (Utrecht), Marciano Vink (Ajax), René Binken (Volendam), André Karnebeek (FC Twente) en Wilfried Elzinga (FC Twente); middenveld: Dean Gorré (SVV Dordrecht'90), Arthur Numan (FC Twente), Gaston Taument (Feyenoord), Rob Maas (RKC) en Marc Overmars (Willem II); aanval: Michel Kreek (Ajax), Ronald de Boer (FC Twente), Twan Scheepers (PSV) en Peter Hoekstra (PSV), Max Huiberts (Roda JC) en Pierre van Hooydonk (NAC).

Overigens, Jong Oranje heeft in de kwalificatiestrijd voor het Europese kampioenschap de wedstrijd tegen Portugal nog voor de boeg. Het duel wordt op 15 oktober in Utrecht afgewerkt. Nederland heeft aan een gelijkspel voldoende om zich te plaatsen voor de kwartfinales.