Toekomst Air Holland nog onzeker

ROTTERDAM, 6 SEPT. Huisbankier ABN Amro van het in financiële problemen verkerende Air Holland heeft “niet ongunstig” gereageerd op het ondernemingsplan van de chartermaatschappij, maar eist een drastische uitbreiding van het risicodragend kapitaal voor er nieuwe leningen worden verstrekt. Dit heeft Air Holland vanochtend meegedeeld. De Amsterdamse beurs reageerde met een stijging van de koers voor Air Holland van 4,80 gulden tot 5,50 gulden.

De vooruitzichten voor uitvoering van het ondernemingsplan, dat een terugkeer naar de Europese chartermarkt inhoudt, zijn nu “gematigd positief”, zegt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij. Veel hangt af van de onderhandelingen met reisorganisaties over chartercontracten voor de volgende zomer, en een mogelijke forse geldinjectie van enkele aandeelhouders.

De onderhandelingen met de toeroperators zijn in volle gang. Als Air Holland voldoende vliegtuigstoelen kan verkopen, biedt dat zekerheid voor financierders. Directeur R. Klamer van Neckermann Nederland zei vanochtend nu tot zaken met Air Holland te willen komen. Niet uitgesloten is dat Neckermann een vooruitbetaling doet en daarvoor een bankgarantie afgeeft.

ABN Amro was aanvankelijk van plan de rekening-courant van Air Holland per 15 augustus op te zeggen, maar heeft het bedrijf enig uitstel gegeven. Air Holland heeft een tekort aan kasgeld van meer dan 30 miljoen gulden, maar heeft bovendien nieuwe leningen nodig om de omschakeling van lange afstands-charters naar een groter marktaandeel op de Europese vakantievluchten te realiseren. Daarvoor moeten kleinere vliegtuigen (de Boeing 737) worden gekocht of geleased. Daar tegenover staat dat enkele dure grote vliegtuigen (de 757 en 767) worden afgestoten. Die worden nu nog gebruikt op lange vluchten naar Aruba, Barbados en Kenia, waarmee Air Holland wil stoppen.

    • Theo Westerwoudt