Tbs geëist tegen "genezer' wegens mishandeling

DEN HAAG, 6 SEPT. Officier van justitie mr. J. van Ek heeft gisteren voor de Haagse rechtbank terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging geëist tegen een 65-jarige "genezer' uit Vlaardingen die ervan wordt verdacht twee kinderen ernstig te hebben mishandeld. Ook zou hij ontuchtige handelingen met hen hebben gepleegd en werden ze regelmatig opgesloten.

In april 1988 trok de man met drie vrouwelijke "volgelingen' in bij de moeder van de kinderen in Alkemade. De kinderen, een meisje van 7 en een jongen van 10, projecteerden volgens de verdachte kwade, telepathische denkbeelden op hun huisgenoten. Zo zou de jongen in gedachten een van de bewoonsters met messen in haar buik steken. Het meisje zou een jonger zusje met een schaar willen bewerken. De verdachte vond mishandeling nodig om deze gedachten uit te bannen. Toen het meisje, na enkele maanden te zijn geschopt en geslagen, "verlicht' was, richtte de "genezer' zich op de jongen. Hij sloeg hem met een zweep en hield regelmatig een hete pook tegen zijn knieën aan. Ook werden blokken hout tegen zijn lichaam gegooid. Volgens de aanklager is het tenlastegelegde “slechts een bloemlezing”.

Opsluiting behoorde ook tot de behandeling. De jongen werd maandenlang vastgebonden in zijn slaapkamer opgesloten, terwijl hem slaapmiddelen werden toegediend. Hij kreeg vrijwel niets te eten. Zijn zusje moest eens zeven uur naakt in een koude badkamer doorbrengen.

Tijdens de zitting verklaarde de man met “volle liefde” gehandeld te hebben. “Ik sloeg met pijn in mijn hart want ik ben tamelijk geweldloos, al zeg ik het zelf.”

Volgens het psychiatrisch rapport is de Vlaardinger paranoïde schizofreen en volledig ontoerekeningsvatbaar. Hij is zeer gevaarlijk en de kans is groot dat hij opnieuw strafbare feiten zal plegen. De officier van justitie nam het advies van de psychiater - dwangverpleging - over.

De moeder, die geregeld meedeed aan de mishandelingen, stond gisteren nog niet terecht. Het onderzoek tegen haar loopt nog. Wel moesten de drie "volgelingen' van de genezer zich gisteren voor de rechter verantwoorden. Zij wisten van de mishandelingen en werden beschuldigd van medeplichtigheid.

Tegen een van de hen, die verminderd toerekeningsvatbaar is, eiste de aanklager tbs zonder dwangverpleging en twaalf maanden gevangenisstraf. Hij vond het zeer ernstig dat de vrouw, die arts is, niets heeft gedaan om een eind aan de situatie te maken. Zij verklaarde niet in staat te zijn geweest iets te doen omdat de "genezer', bij wie ze al tien jaar in huis woonde, haar volledig in zijn macht had. Ook een andere volgelinge moet volgens de officier van justitie psychiatrisch worden verpleegd. Zij was al ziek toen ze bij de man kwam wonen en de gebeurtenissen zijn haar volgens rapportage niet toe te rekenen. Beide vrouwen zeiden “ontzettend graag” in behandeling te willen.

De behandeling van de zaak tegen de derde huisgenote werd aangehouden. De rechtbank wil nadere psychiatrische rapportage over haar.

Uitspraak op 19 september.