Staalconcern Usinor schrapt 5.000 banen

PARIJS, 6 SEPT. Het Franse nationale staalconcern Usinor-Sacilor zal volgend jaar 4.000 tot 5.000 werknemers ontslaan. Dit is gemeld door het doorgaans welingelichte weekblad L'Usine nouvelle. Usinor ontkende desgevraagd niet dat er waarschijnlijk arbeidsplaatsen zullen worden opgeheven, maar weigerde de genoemde cijfers te bevestigen.

Usinor-Sacilor is een van de grootste staalfabrikanten ter wereld. De genationaliseerde groep heeft in totaal 97.000 mensen in dienst van wie 66.000 in Frankrijk. Usinor maakte vorig jaar een winst van 3,5 miljard francs, vijftig procent minder dan in 1989.

De staalindustrie lijdt onder de zwakke conjunctuur. De verkopen zijn laag evenals de prijzen. Volgens een zegsman van Usinor zijn de prijzen voor bepaalde produkten gedaald tot het peil van vier a vijf jaar geleden. In juni kondigde het bedrijf de sluiting van twee hoogovens en een ijzermijn met in totaal 600 werknemers in Lotharingen aan.

Usinor-Sacilor heeft de afgelopen jaren grote financiële steun genoten van de Franse staat, onder andere voor een herstructurering die in tien jaar tot opheffing van 90.000 arbeidsplaatsen heeft geleid. Vanaf volgend jaar krijgt het concern geen steun meer. De duizenden ontslagen die volgend jaar kunnenworden verwacht, vloeien voort uit maatregelen om de produktiviteit op te voeren. Een sociaal plan zal in december bekend worden gemaakt, aldus een woordvoerder van het concern.