"Sovjet-Unie wil hulp Nederland'

DEN HAAG, 6 SEPT. Nederland moet een grotere bijdrage leveren aan de hervormingen en economische opbouw van de Sowjet-Unie. Verbetering van de economische situatie bevordert de politieke stabiliteit en bovendien liggen er veel mogelijkheden voor ondernemend Nederland.

Dat is de strekking van een oproep die de Stichting Maatschappij en Onderneming (SMO) tot de Nederlandse ondernemers en de overheid richt.“De Sovjet-Unie is niet meer van onze agenda weg te denken”, zei SMO-directeur dr. W.J. de Ridder gisteren op een persconferentie. “Oost en West zijn in toenemende mate op elkaar aangewezen, hoe de politieke ontwikkelingen ook zullen zijn.”

Prof.dr. B. Naarden, directeur van het Oost-Europa Instituut heeft voor SMO drie scenario's geschreven voor de mogelijke ontwikkelingen in de Sowjet-Unie. Naarden: “Er is een negatief "Libanon'-scenario, waarbij het land terechtkomt in een soort permanente staat van burgeroorlog. De economie zal dan alleen maar verder achteruitgaan. Er is ook een positief "Wirtschaftswunder'-scenario waarbij de Soivjet-Unie in tien jaar tijd omschakelt naar een Westerse markteconomie. Of iets er tussenin, waarbij de economische kloof met het Westen ongeveer blijft zoals hij is, zonder belangrijke terugval of bloei.”

Ondanks de onzekerheden moeten politiek en bedrijfsleven echter zo snel mogelijk reageren. Ir. J. Prins, president-directeur van Cebeco Handelsraad zei op de persconferentie: “Niet alleen in de agrarische sector en de voedingsindustrie, waarin Nederland een grote naam heeft, maar ook in andere sectoren, zoals dienstverlening, bestaan mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers.”