Shearson schorst ook medewerkers

NEW YORK, 6 SEPT. Shearson Lehmon Bros, een investeringsmaatschappij op Wallstreet, heeft gisteren twee hoge functionarissen geschorst omdat zij mogelijk beursregels hebben overtreden. De firma en de Newyorkse beurs hebben een onderzoek ingesteld. De schorsing volgt nadat Wall Street ook al werd geschokt door een schandaal rond Salomon Bros.

Volgens Shearson, een dochteronderneming van American Express, is een onderzoek ingesteld naar Peter Dapuzzo, een van de chefs van de aandelendivisie, en Manny Geronimos, die vice-president is van dezelfde divisie.

De vermeende overtreding houdt verband met de verkoop van 133 miljoen dollar aan aandelen van ConAgra Inc. in november vorig jaar. ConAgra, het tweede bedrijf in de Amerikaanse voedingsmiddelensector, verkocht vier miljoen aandelen. De transactie werd voltooid toen steeds meer investeerders zich zorgen maakten over de Golfcrisis. Het onderzoek richt zich vooral op de koersstijging met 12,5 dollarcent bij het sluiten van de handel, nadat de koers de hele dag op 33,25 dollar was gebleven. De betrokken functionarissen hebben gezegd vol vertrouwen te zijn, dat het onderzoek hen van alle blaam zuivert.

Standard and Poor's Corp. hebben gisteren de credit-rating van Salomon Bros verlaagd, maar volgens Standard blijven de activiteiten van de investeringsfirma “gezond.” Eerder bracht ook Moody's Investors Service Inc. de credit rating van Salomon omlaag. Salomon kwam onlangs in het nieuws door overtreding van de regels voor de handel in schatkistpapier. Twee topfunctionarissen, onder wie voorzitter John Gutfreund moesten opstappen. (Reuter, AP)