Premier van Vanuatu na elf jaar weg

PORT VILA, 6 SEPT. De premier van Vanuatu, de priester Walter Lini, is vanmorgen tot aftreden gedwongen.

Hij bekleedde het premierschap van de archipel in het zuiden van de Stille Oceaan al sinds de onafhankelijkheid in 1980. De meerderheid van het parlement, inclusief veel leden van zijn eigen partij, stemde voor een motie van wantrouwen tegen de premier. Korte tijd later kozen de volksvertegenwoordigers ex-minister van buitenlandse zaken Donald Kalpokas als de nieuwe regeringsleider van Vanuatu.

De tegenstanders van Lini verweten hem dat hij in strijd met de constitutie had gehandeld door censuur in te voeren op de nationale radio. Ook beschuldigden ze de premier ervan zich steeds meer als een dictator te gedragen. In het afgelopen jaar ontsloeg of degradeerde hij niet minder dan dertien ministers. Zelf nam de premier de portefeuilles van elf ministers over. De pas 48-jarige Lini heeft aangekondigd dat hij zal proberen om zijn verloren positie bij de volgende verkiezingen te herwinnen. (Reuter, AFP)