Philips lager door winstneming, ING en Ahold stijgen

ROTTERDAM, 6 SEPT. In afwachting van werkloosheidscijfers uit de VS was er vanmorgen weinig activiteit op het Beursplein. Winstnemingen drukten de koers van Philips. Ahold en ING trokken aan.

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex, die gisteren 0,7 punt hoger sloot op 92,5 punten, noteerde om 13.00 uur 0,1 punt hoger. Bekendmaking van de werkloosheidscijfers later op de dag in de VS zouden nog voor een actief laatste uur van de handel kunnen zorgen. Analisten verwachtten dat het werkloosheidscijfer uit zal komen op 6,9 procent tegenover 6,8 procent in de maand juli. Als de data gunstig worden ontvangen, is de verwachting dat de rente omlaag zal gaan. Die ontwikkeling is gunstig voor de effectenhandel.

Handelaren noemden het marktsentiment vanmorgen "redelijk'. Philips kreeg na een aantal sterke dagen een reactie te verwerken. Door winstnemingen gevoed door geruchten over een eventuele aandelenemissie daalde koers vier dubbeltjes en kwam op 37 gulden terecht.

Halfjaarcijfers van Ahold zorgden gisteren al voor flinke koerswinst van het detailhandelsconcern dat uiteindelijk 2,60 gulden hoger sloot op 82,50 gulden. Vanmorgen kon Ahold de opmars voortzetten door nog eens acht dubbeltjes bij de koers op te tellen. De winst was des te opmerkelijker omdat het interimdividend (0,30 gulden) 's morgens al van de koers was afgetrokken.

Internationale Nederlanden liep gisteren al vooruit op de cijfers die het concern nabeurs presenteerde. Analisten waren erg nieuwsgierig naar de eerste resultaten van de gefuseerde bank en het verzekeringsconcern. ING is de eerste Nederlandse bank-verzekeringscombinatie die ooit cijfers presenteerde. De resultaten werden positief ontvangen. ING sloot gisteren zes dubbeltjes hoger op 49,30 gulden. Vanmorgen kwam daar nog eens 1,10 gulden bij.

Heineken komt vanmiddag nabeurs met halfjaarcijfers. De verwachting van financiële experts dat de winst met tien procent zal toenemen, kon de koers vanmorgen nog niet beïnvloeden. Heineken, gisteren tachtig cent lager gesloten op 150,70 gulden, noteerde onveranderd.

Op de parallelmarkt stoomt Van Melle op naar een nieuwe recordkoers. De snoepfabrikant meldde gisteren dat de winst over de eerste zes maanden met liefst veertig procent bij een omzetstijging van zes procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Op 23 oktober wordt een aandeelhoudersvergadering gehouden waarop zal worden voorgesteld het aandelenkapitaal te verhogen en de coupure van de certificaten te wijzigen van tien gulden in één gulden nominaal. Van Melle, dat gisteren een gulden hoger sloot op 432 gulden, noteerde aan het begin van de middag vijf gulden winst. Halverwege augustus bereikte Van Melle een hoogste koers van 440 gulden. Begin dit jaar noteerde het zoetwarenfonds nog 264 gulden.

Het bericht in de financiële pers dat redding voor de noodlijdende luchtvaartmaatschappij Air Holland weer iets dichterbij zou zijn, stimuleerde de koers. Air Holland kreeg er een gulden op 5,80 gulden.

Een opmerkelijke stijger op de lokale markt was de afgelopen dagen Pirelli. Gisteren boekte de bandenfabrikant een koerswinst van liefst 8,5 procent. De koers zakte vanmorgen door winstnemingen iets terug. Omstreeks het middaguur noteerde Pirelli 0,90 gulden lager op 25,90 gulden. De opmars van Pirelli de afgelopen weken was opvallend. Begin augustus trok de koers flink aan na het bericht dat de bandenprijzen verhoogd zouden worden. Door de prijsstijging zou de winstmarge van Pirelli relatief sterk stijgen omdat het concern voor het grootste deel van de omzet afhankelijk is van de bandenverkoop. De omzetten in Pirelli waren gisteren hoger dan gemiddeld. Normaal gesproken gaan er in Pirelli circa 50.000 stukken om. Gisteren was de omzet ruim 133.000 stukken in dubbeltelling.

NEW YORK Vandaag wordt in de VS bekend waar beleggers de hele week naar uit hebben gezien: de werkloosheidscijfers over de maand augustus. In afwachting van de cijfers, die aangeven hoe ver het economisch herstel van de VS gevorderd is, stelden beleggers zich nogal twijfelend op en bleven de omzetten laag. De Dow Jones index sloot gisteren onveranderd op 3.008,50 punten.

LONDEN Ook op de Britse beurs wachtten handelaren vanmorgen op de Amerikaanse werkloosheidscijfers. Omzetten bleven laag op een vriendelijke markt. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 1,3 punt lager sloot op 2.663,3 punten, noteerde omstreeks het middaguur 10,1 punten hoger.

FRANKFURT De aandelenkoersen op de beurs van Frankfurt openden vanmorgen hoger. Grote vraag naar staalfondsen trok de koersen omhoog. Maar tegen het middaguur vielen de koersen weer wat terug. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 0,74 punt lager sloot op 1.647,17 punten, noteerde omstreeks het middaguur 1,33 punt lager.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen hoger na een drukke handelsdag met grote omzetten. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot uiteindelijk iets onder het hoogste punt van de dag op 22.692,60 punten, een stijging van 192,95 punten vergeleken met het slot van gisteren.