Nieuw bewijs voor doping in DDR

ROTTERDAM, 6 SEPT. In Duitsland is weer materiaal tevoorschijn gekomen, dat erop duidt dat vooraanstaande atleten uit de vroegere DDR op kunstmatige manier werden geprepareerd voor hun topprestaties. Het programma Fünf für Deutschland van de Noordduitse radio is in het bezit van geheime dopingprogramma's, die verwijzen naar de vroegere wereldrecordhoudster hoogspringen en zilveren medaille-winnares van de WK in Tokio Heike Drechsler, de Olympische kampioene discuswerpen Martina Hellmann, de Olympische kampioen kogelstoten Ulf Timmermann en wereldrecordhouder discuswerpen Jürgen Schult.

De Olympische arts van de DDR, Dr. Hans-Henning Lathan, gaf gisteravond voor het eerst toe dat in de vroegere DDR “op grote schaal is gemanipuleerd met medikamenten bij topsporters”. De arts van het onderzoeksinstituut voor lichaamscultuur en sport noemde daarvoor drie redenen. Topsport werd benut om de innerlijke zwaktes van het systeem te verdoezelen, verder speelden overdreven eerzucht en de drang om er persoonlijk (geldelijk) beter van te worden een rol. Volgens Lathan werd het meest gewerkt met mannelijke geslachtshormomen, onder meer oral-turinabol en mestalonon. Middelen, die sinds het midden van de zestiger jaren internationaal verboden zijn. De schadelijke bijwerkingen werden “uiteraard” op de koop toe genomen.

De vier beschuldigde topsporters kwamen in november van het vorige jaar ook al in de negatieve publiciteit. Het Duitse blad Der Stern verklaarde toen over vertrouwelijke documenten van de Sportmedische Dienst in Berlijn te beschikken, waaruit bleek dat dopinggebruik de afgelopen twintig jaar op grote schaal had plaatsgevonden in Oost-Duitsland. Behalve de vier kampioenen die nu opnieuw zijn beschuldigd, viel toen ook de naam van Kirstin Otto, de zwemster die voor de DDR zes gouden medailles bij de Olympische Spelen in Seoul bemachtigde.

In Duitsland zelf is voor dopezondaars uit oost en west een generaal pardon afgekondigd. Die vrijwaring geldt niet hun trainers, artsen en overige begeleiders.

Eerder deze week heeft de openbare aanklager van Berlijn drie artsen in beschuldiging gesteld op verdenking van doping-experimenten met minderjarige sportsters uit Oost-Duitsland. Onder hen is een collega van Lathan, Rudiger Hacker, die ook verbonden is aan het onderzoeksbureau voor lichaamscultuur en sport.