Lenins lijk

Haalt de mummie van Lenin het jaar 1992? Dat is de vraag, die op dit ogenblik iedereen bezig houdt in wat er van de Sovjet-Unie nog over is. Bookmakers doen goede zaken. In Moskou kun je vijf tegen één wedden dat Lenin nog voor 1 januari wordt weggehaald. Een woordvoerder van het Mausoleum heeft verklaard dat er één telefoontje uit het Kremlin voldoende is om de vrieskist uit te schakelen en op de begraafplaats van St. Petersburg is al een plaatsje vrijgemaakt om Vladimir Iljits Oeljanov naast zijn moeder neer te leggen.

De ellende is begonnen op 21 januari 1924, toen Lenin stierf aan wat volgens het officiële bulletin "arterioclerosis' werd genoemd. Op 23 januari werd zijn stoffelijk overschot naar Moskou vervoerd en in de daar op volgende vier dagen trok een stoet van bijna één miljoen rouwenden aan het opgebaarde lijk voorbij. Maar na een week bleek de Grote Leider, Vriend en Leraar ook maar een gewoon mens te zijn: Lenin begon te rotten.

Daarop kregen twee anatoom-pathologen, de professoren Vorobjov en Zbarski, de opdracht de resten te balsemen. Drie maanden later was de mummie klaar en kon worden bijgezet in het eerste Mausoleum, een houten gebouw op het Rode Plein. In 1924 deed zich echter een calamiteit voor. Het was zo'n strenge winter dat de rioleringsbuis in het Mausoleum knapte. Toen de dooi inzette, waren de gevolgen verschrikkelijk en uit die tijd stamt dan ook een bekend Russisch volkswijsje met de tekst: De Tsaar stierf in God Lenin stierf in de stront

Zelfs in Nederland bleef de kwestie niet onopgemerkt. Zo schreef de anarchistische fascist Erich Wichman een even opgewekte als goed geïnformeerde brochure onder de titel Lenin stinkt. Wichman: “Men legde hem in een bad met formaline, liet hem daarin drijven, dompelde hem onder, liet hem enige weken goed trekken, spoot hem met alle mogelijke looiende en ontsmettende stoffen in - tevergeefs. Lenin rotte en stonk tegen alles in; zodat men ten einde raad die mooie glasruit van zijn doodskist moest vervangen door een plank. Daarachter ligt nu Lenin, roetzwart, borrelend als een moddersloot, en stinkt.”

Intussen togen de professoren weer aan het werk om Lenin stankvrij te maken. Een speciaal Mausoleum-laboratorium werd ingericht en dank zij een "anatomisch-biochemische methode' slaagde men erin om “letterlijk elke vierkante millimeter van de huid voor bederf te behoeden”. Er kwam ook een nieuw Mausoleum, voltooid in 1930, dat zonder meer een architectonisch curiosum is: opgetrokken uit zulk een ondoordringbaar graniet lijkt het nog het meest op een schuilkelder die per vergissing bovengronds is gebouwd.

Ook nadien zijn de geruchten over het voortschrijdend bederf van Lenin nooit helemaal verdwenen. De geruchten werden nog extra gevoed toen de arme prof. Boris Zbarski, die zijn hele leven had gewijd aan het lijk van Lenin, in opdracht van Stalin werd gearresteerd. Er is nu een theorie die beweert dat Lenin inmiddels is vervangen door een wassen pop, maar onder de Russische bevolking circuleert al heel lang en heel hardnekkig het volgende verhaal.

In de Pravda verschijnt het bericht dat er een film zal worden gemaakt over het leven van Lenin. Alle mannen die uiterlijk ook maar enigszins op Lenin lijken worden opgeroepen zich te melden, want voor hem die de grootste gelijkenis vertoont, zal de hoofdrol zijn weggelegd. Ook Pjotr, die thuis altijd te horen heeft gekregen dat hij als twee druppels water op Lenin lijkt, meldt zich. Maar dan gebeurt er iets vreemds: Pjotr verdwijnt. Niemand weet waar hij is gebleven. Is hij misschien verdronken? Wat jammer, het hele filmproject kan nu niet doorgaan. Twee weken later wordt het Mausoleum gesloten, officieel wegens restauratiewerkzaamheden. Als het Mausoleum weer open gaat, ligt Lenin er mooier bij dan ooit tevoren. De restaurateurs hebben zelfs weer een blosje op zijn wangen getoverd. Van Pjotr, dit even terzijde, werd nooit meer iets vernomen.

Zelf heb ik nog een andere theorie. Zo lang het lichaam van Lenin niet is begraven, zwerft zijn ziel over alle uithoeken van Rusland. Hij is een fantoom die storm brengt, zoals de vervloekte kapitein Van der Decken met zijn schip de Vliegende Hollander. Begraaf Lenin, laat hem opvreten door de wormen en gun Rusland eindelijk rust.

    • Max Pam