KGB belooft alle hulp in zaak-Wallenberg

MOSKOU, 6 SEPT. De onlangs benoemde KGB-chef Vadim Bakatin heeft de Zweedse autoriteiten alle hulp beloofd om de zaak-Raoul Wallenberg op te lossen. Gisteren overhandigde de KGB een halfbroer van de in 1945 in Boedapest gearresteerde Zweedse diplomaat nieuw materiaal uit zijn archieven. In de loop van de dag bleek het te gaan om verklaringen van ooggetuigen die aanwezig zijn geweest bij Wallenbergs arrestatie in 1945; de vijf tot dusverre geheimgehouden documenten leveren geen bewijs dat Wallenberg na 1947 nog in leven was.

Wallenberg, Zweeds consul in Boedapest, heeft in de laatste twee jaar van de oorlog vele duizenden Hongaarse joden het leven gered. Hij verdween spoorloos in 1945. Later werd duidelijk dat de Sovjet-autoriteiten hem hadden gearresteerd op verdenking van spionage. Sindsdien is volgehouden dat Wallenberg in 1947 in een Moskouse gevangenis is overleden. Maar nog tientallen jaren later hebben vrijgelaten gedetineerden gezegd Wallenberg in Sovjet-kampen te hebben gezien.

Bakatin beloofde gisteren dat KGB-agenten zullen worden ontslagen van hun zwijgplicht als dat opheldering van de zaak-Wallenberg kan bevorderen. Hij wil ook de namen bekendmaken van voormalige KGB-agenten die met het onderzoek naar of de ondervraging van Wallenberg belast zijn geweest, opdat diegenen onder hen die nog leven kunnen worden ondervraagd door Zweedse onderzoekers.

De gisteren aan de Zweedse ambassadeur in Moskou en aan Wallenbergs halfbroer Guy von Dardel overhandigde documenten werpen geen nieuw licht op de zaak. De Zweedse ambassadeur Berner zei er zeker van te zijn dat Bakatin alle documenten heeft overhandigd waarvan hij zelf het bestaan kent, maar dat dat niet betekent dat “we nu echt alles hebben gekregen”. Bakatins plaatsvervanger, generaal Nikolaj Stoljarov, beloofde dat de KGB verder zoekt naar documenten en niet zal aarzelen de inhoud van eventuele nieuwe documenten openbaar te maken. (AP)