In Georgië groeit de onvrede over Gamsachoerdia

TBILISI, 6 SEPT. In Georgië is gisteren voor de vierde opeenvolgende dag betoogd door duizenden tegenstanders van de nationalistische president Zviad Gamsachoerdia. Gamsachoerdia sloot gisteren alle Georgischtalige kranten in zijn land.

De Georgische oppositie, eerder dit jaar bij vrije verkiezingen vernietigend door Gamsachoerdia verslagen, verwijt de president de dictatuur van het communisme te hebben vervangen door zijn eigen dictatuur en zich te gedragen als “een nieuwe Saddam Hussein”. Tijdens de betogingen is zijn aftreden geëist. Op de eerste dag van de demonstraties, maandag, kwam de politie in actie, waarbij vijf mensen werden gewond; op maandagavond liet de politie weten niet langer bereid te zijn geweld te gebruiken tegen de demonstranten en sindsdien zijn de demonstraties zonder wanklanken verlopen.

De voormalige Sovjet-minister van buitenlandse zaken Sjevardnadze, zelf een Georgiër, heeft aangeboden te bemiddelen tussen de president en de oppositie; het aanbod is echter door Gamsachoerdia van de hand gewezen omdat Sjevardnadze “een vijand van Georgië” zou zijn die zou zijn betrokken bij “een complot” tegen Georgië.

Gamsachoerdia maakte gisteren bekend dat alle kranten worden gesloten “wegens papiergebrek”. Ook legde hij de export van voedingsmiddelen en delfstoffen aan banden. Verwacht wordt dat andere Sovjet-republieken zullen reageren met de stopzetting van voedingsmiddelen naar Georgië.

De oppositie tegen Gamsachoerdia's bewind won in de loop van vorige maand aan kracht door het aftreden van premier Tenghiz Segua en minister van buitenlandse zaken Georgi Khostaria. Ze traden af uit protest tegen wat ze noemden “incompetentie en corruptie” binnen de regering en “de ondemocratische methoden” van de president. Segua zei na zijn aftreden dat Gamsachoerdia “stalinistische tactieken” gebruikt en zowel de oppositie als kritische stemmen in zijn eigen achterban tot zwijgen brengt. Khostaria zei gisteren dat “we op weg zijn naar het ergste soort dictatuur, de familiedictatuur”. Anderen hebben de president beschuldigd van schendingen van de rechten van de mens en het aanzetten tot etnische haat.

In Zuid-Ossetië, een autonoom gebied binnen Georgië dat door Gamsachoerdia van zijn autonomie is beroofd, zijn de afgelopen twee dagen twee doden en acht gewonden gevallen in gevechten tussen Osseten en Georgische nationalisten. Gewapende groepen Georgiërs hebben in diverse dorpen in de buurt van de hoofdstad Tschinvali twintig Osseten, onder wie twaalf kinderen, in gijzeling genomen. (AFP, Reuter, UPI)