Hermans 2

In het interview van 30-08-91 in het Cultureel Supplement openbaart Willem Frederik Hermans hoe de eerste automobilisten bestreden werden: “De mensen strooiden kopspijkers op de weg zodat de banden kapot gingen.”

Nu is het opmerkelijke aan deze actie, dat de strooiers ervan lijken te zijn uitgegaan, dat die eerste auto's waren voorzien van luchtbanden. Deze zouden echter pas jaren later worden uitgevonden. Voorlopig waren de wielen van de eerste auto's nog gewoon massief en voorzien van een massief rubberen loopvlak.

Het blijft ons daarom een raadsel welke ernstige schade de kopspijkerstrooiers dachten toe te kunnen brengen. Wellicht kan dr. Hermans licht werpen op deze duistere zaak door zijn bronnen te vermelden. Waar en wanneer is er met kopspijkers gestrooid en bovenal waarom?

Naschrift Hermans:

U ziet zeer scherp dat kopspijkers weinig schade toebrengen aan massieve banden. Maar de eerste luchtbanden werden al in 1895 op een auto gemonteerd (door Michelin).

    • Tweewielerbranche. Nijmegen
    • Drs. J. Nijhof