Economische recessie in Groot-Brittanniëten einde, zegt Major

LONDEN, 6 SEPT. De Britse premier John Major heeft vanochtend in een televisietoespraak verklaard dat de economische recessie in Groot-Brittannië ten einde loopt. Major wakkerde daarmee speculaties aan dat hij weldra verkiezingen zal uitschrijven.

Volgens Major keert het vertrouwen in de Britse economie terug. Mensen zijn weer bereid geld uit te geven, aldus de premier. Hij onthield zich echter van commentaar over het tijdstip van de mogelijke verkiezingen.

Major heeft tot volgend jaar juli de tijd om verkiezingen uit te schrijven. Het herstel van de economie en recente opiniepeilingen hebben speculaties over snelle verkiezingen, wellicht reeds begin november, van nieuwe impulsen voorzien.

Volgens recente opiniepeilingen heeft de Britse conservatieve partij op dit moment een lichte voorsprong ten opzichte van Labour, de voornaamste opponent.

In het interview toonde Major zich optimistisch over de Britse economie, die bij de volgende verkiezingen een doorslaggevende rol zal spelen. “Ik heb er vertrouwen in dat de inflatie blijft dalen”. Major rekent erop dat het Britse inflatiepeil rond het einde van dit jaar 4 procent zal bedragen “al kunnen van maand tot maand fluctuaties optreden”.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) voorspelde in haar jaarlijkse rapport over Groot-Brittannië voor 1991 een gemiddelde geldontwaarding van 6 procent.

Major bevestigde dat de werkloosheid een belangrijk probleem blijft. Een verdere stijging van het werkloosheidspercentage ligt volgens de premier echter niet in.

“Het belangrijkste is het herstel van de economie. Dat heeft een positief effect op het menselijk gedrag en de toekomstverwachtingen. De eerste resultaten daarvan zien we nu al; mensen geven weer geld uit. De economie groeit weer”.

Major gaat er vanuit dat een stabiele economische groei “de motor zal zijn van de welvaart in de jaren negentig”. “We komen langzaam uit de moeilijke recessie”.(Reuter)