Defensie-akkoord VS-Golfstaten

WASHINGTON, 6 SEPT. De Verenigde Staten zullen met zes Arabische Golfstaten een defensie-akkoord sluiten.

Een daarvan, met Koeweit, is inmiddels geparafeerd, aldus een Pentagon-woordvoerder. Het akkoord geeft Amerikaanse strijdkrachten toegang tot Koeweitse havens en voorziet in gemeenschappelijke oefeningen en in de legering van Amerikaans materieel in het emiraat. Soortgelijke akkoorden, met een looptijd van tien jaar, zijn in voorbereiding met Saoedi-Arabië, Qatar, Bahrein, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens de woordvoerder bestaan echter geen plannen voor de permanente stationering van Amerikaans militair personeel in het gebied. De overgrote meerderheid van de circa 40.000 Amerikaanse militairen die nog in de regio zijn na de oorlog tegen Irak, zal tegen het eind van het jaar zijn vertrokken. (Reuter)