De Vries: Kok zit in klemsituatie

DEN HAAG, 6 SEPT. Volgens minister De Vries (sociale zaken) is het uur van de waarheid voor het kabinet nu aangebroken. In de CDA-partijkrant zegt hij dat de meest kritische periode voor het voortbestaan van het kabinet van nu tot de algemene beschouwingen van begin oktober loopt. Vice-premier Kok zit in een “absolute klemsituatie” doordat hij als minister van financiën voortdurend zichzelf “als partijleider moet narekenen. Als je consistent wilt zijn, worden de marges steeds smaller.” Volgens De Vries is de combinatie van partijleider en minister van financiën te zwaar voor een man. De Vries vindt dat de partij van Kok nu in gevaarlijk vaarwater is gekomen en hoopt dat Kok op steun van zijn achterban kan blijven rekenen. De PvdA-leider vroeg vorige week om een extra partijcongres; alleen als het congres hem steunt wil hij partijleider blijven, zo liet hij blijken.

Het gewest Noord-Holland-noord verwierp gisteravond met grote meerderheid de plannen van het kabinet met de koppeling en de WAO. Op initiatief van vier afdelingen werd een motie van afkeuring over het kabinetsbeleid aangenomen. Staatssecretaris Ter Veld (sociale zaken) die de plannen verdedigde maakte op de in Alkmaar verzamelde afdelingsbestuurders geen indruk. Ook tijdens een regionale partijbijeenkomst in Utrecht en een afdelingsvergadering in Gouda overheerste de kritiek. Eerder keerde het gewest Overijssel zich tegen de kabinetsplannen. De PvdA zal op 28 september in Nijmegen bijeenkomen voor het extra partijcongres. De Kamerzetel van de uit onvrede vertrokken P. de Visser zal worden ingenomen door de oud-gedeputeerde P. van Heemst (39) uit Rotterdam. Het oud-Kamerlid H. Kombrink die voor Van Heemst op de lijst staat heeft geweigerd. Van Heemst zei bij de stembusnederlaag op 6 maart 's avonds voor de NOS-tv dat “de PvdA moet breken met het kainet Lubbers-Kok”. Het was volgens hem tijd voor een “bezinning op de sociaal-economische uitgangspunten” van de partij.