VN: geen bewijs van inval Irak in Koeweit

NEW YORK- KOEWEIT, 5 SEPT. Waarnemers van de Verenigde Naties hebben geen bewijs kunnen vinden van een belangrijke Iraakse militaire inval op het Koeweitse eiland Bubiyan, waarvan Koeweit vorige week Irak heeft beschuldigd. De Irak-Koeweit Waarnemersmissie (UNIKOM), die de gedemilitariseerde zone tussen Irak en Koeweit bemant, heeft een desbetreffend rapport uitgebracht aan de Veiligheidsraad van de VN.

Koeweit meldde een Iraakse landingspoging op Bubiyan waarbij 80 gewapende Irakezen waren betrokken. De 80, die in burger waren gekleed, hadden vanuit twee bewapende schepen een aanval ondernomen op het eiland. Koeweitse troepen hadden 45 van hen gevangen genomen; de rest had zich op Bubiyan verborgen. De actie was ondersteund vanuit twaalf Iraakse marineschepen, waarvan er zeven door de Koeweitse luchtmacht waren vernietigd. De Iraakse regering sprak het verhaal tegen als een Koeweitse poging de spanning op te voeren om - onder andere - de aanwezigheid van nog enkele duizenden Amerikaanse militairen in het gebied te rechtvaardigen.

UNIKOM is nu tot de slotsom gekomen dat vier patrouilleboten van de Koeweitse kustwacht in de wateren bij Bubiyan elf Iraakse vissersboten en een snelle motorboot hadden aangehouden, inclusief de in totaal 45 bemanningsleden. Op Bubiyan zelf was niemand opgepakt, en UNIKOM had ook geen verdere gegevens binnengekregen over de Irakezen die zich op het eiland zouden hebben verborgen. Evenmin was er bewijs gevonden dat de Iraakse schepen waren bewapend. De bemanningsleden, aldus UNIKOM, hebben verklaard op Bubiyan na de oorlog achtergelaten munitie en ander materiaal te hebben verzameld. Volgens UNIKOM wordt in Zuid-Irak in dergelijke goederen gehandeld. Het Koeweitse kabinet heeft gisteren ingestemd met de ondertekening van een defensie-samenwerkingsakkoord met de Verenigde Staten, dat de legering van Amerikaans materieel en gezamenlijke militaire oefeningen inhoudt. Washington heeft eerder duidelijk gemaakt geen permanente bases in het emiraat te wensen. Koeweit, dat er geen geheim van maakt geen enkel vertrouwen te hebben in de bedoelingen van Irak, gaf de voorkeur aan een blijvende Amerikaanse militaire aanwezigheid. (Reuter, AP, AFP)