Trainer blij met 1-1 in Kuip; Kwalitatieve uitholling speelt Roda JC parten

ROTTERDAM, 5 SEPT. Hoewel het elftal de afgelopen jaren kwalitatief steeds verder is uitgehold, is Roda JC ook deze competitie weer ingegaan met de ambitie zich te kwalificeren voor Europees bekervoetbal.

Een dergelijke doelstelling is onvermijdelijk voor een club die zich financieel heeft uitgeleverd aan de Limburgse textielbaron Nol Hendriks, die uit puur winstbejag naar believen spelers koopt en verkoopt. Als tegenprestatie staat Hendriks tot het einde van dit seizoen garant voor het exploitatietekort in Kerkrade. Maar de supporters en het zakenleven hebben zo hun scepsis over dit korte termijn beleid. Van de 350 business-seats waren er tot voor kort nog maar 175 verkocht, waardoor een tekort in de clubbegroting dreigt van ongeveer 4,5 miljoen gulden.

Tegen die achtergrond worden de resultaten in de competitie van het elftal zorgvuldig gewogen. Het is een extra last voor trainer Adri Koster, die Roda tot zijn verbijstering afgelopen zaterdagavond met 5-1 op eigen veld zag verliezen van Volendam. Daarom merkte Koster gisteravond na het 1-1 gelijke spel tegen Feyenoord in de Kuip opgelucht op: “Je moet altijd maar afwachten hoe de ploeg zo'n nederlaag verwerkt. Dat is goed gegaan. Zeker de eerste helft hebben we hier de zaak goed onder controle gehad.”

Koster kwam dit seizoen naar Roda als opvolger van Jan Reker. Als assistent nam Koster Ad Versluijs mee, met wie hij ook al samenwerkte bij Willem II. Willy van der Kuylen, als voetballer met 312 doelpunten topscorer aller tijden, viel daardoor als assistent-trainer onder Reker bij Roda buiten de boot en werd verbannen naar het tweede elftal. Maar hij speelde wel een hoofdrol in de Limburgse soap-opera. Manager Servé Kuijer was vergeten zijn contract tijdig op te zeggen, zodat de reserves van Roda daardoor momenteel over een wel erg dure trainer beschikken.

Wordt er wat de technische staf betreft niet op een dubbeltje meer of minder gekeken in Kerkrade, de spelersgroep heeft inmiddels aan den lijve ondervonden dat de financiële mogelijkheden niet langer onbeperkt zijn. Alfons Groenendijk moest voor een miljoen gulden van de hand worden gedaan aan Ajax, het contract van Mario Been, die van Hendriks een salaris van 125.000 gulden voor een half jaar kreeg, werd gehalveerd. Been weigert voorlopig dan ook een nieuwe overeenkomst te tekenen en speelt derhalve niet mee.

Deze kwalitatieve uitholling, hoewel de hoogstandjes van Been zich bij Roda tot nu toe voornamelijk tot de training hebben beperkt, speelt het Limburgse team duidelijk parten. De enige echte nieuwe aankoop betreft Ter Avest van Twente, omdat het meerendeel van de versterkingen, onder wie de Australiër Arnold, Boerebach, de Nigeriaan Ogechukwu en Been al in het vorige seizoen werden gecontracteerd.

Alleen Boerebach sprong er gistervond in positieve zin uit bij Roda, dat via een schitterend doelpunt van Ter Avest wel de leiding nam. Roda bleek echter niet in staat die voorsprong te consolideren. Marian Damaschin, de Roemeen die twee keer de paal trof voordat hij wel raak schoot, bezorgde het sterk aandringende Feyenoord dan ook al snel de gelijkmaker. Dat kon niet verhinderen dat de Rotterdammers ook gisteravond een schrijnend gebrek aan stootkracht etaleerden. Rob Witschge, met veel bombarie gehaald uit St.Etienne, is daardoor al naar de reservebank verbannen. In zijn plaats speelt Regi Blinker, die met zijn individuele acties iets extra's lijkt te kunnen toevoegen aan het even slaapverwekkende als stereotiepe aanvalsspel van de Rotterdammers.

Achterin heeft Feyenoord met het illustere duo Fräser-De Wolf de zaak hermetisch afgesloten, voorin wordt nauwelijks gescoord. Het is een lastig dilemma dat voorlopig echter voldoende punten oplevert om niettemin toch een respectabel aantal mensen - gisteravond 16.000 - naar de Kuip te lokken. Dat stelde de eigen veiligheidsdienst van Feyenoord in staat om drie frauderende suppoosten te betrappen. De Rotterdamse politie heeft het onderzoek overgenomen en bekijkt in hoeverre Feyenoord door deze interne zwendel financieel is benadeeld.

    • Marc Serné