Top Salomons biedt Congres excuses aan voor fraude

WAHSINGTON- LONDEN, 5 SEPT. Interim-voorzitter W. Buffet van de Amerikaanse effectenfirma Salomon Brothers heeft gisteren voor een onderzoekscommissie van het Amerikaanse Congres publiekelijk zijn excuses aangeboden voor de fraude bij Salomons.

Het Newyorkse effectenhuis raakte begin augustus in opspraak, omdat het meer staatsobligaties had gekocht dan de toegestane limiet van 35 procent en dat deed op naam van klanten zonder dat deze dat wisten en zodoende de markt maar zijn hand kon zetten. Bovendien had de leiding van Salomons, die al sinds april op de hoogte was van de illegale aankopen, te lang getalmd er melding van te maken bij de SEC (Security and Exchange Commission), die toezicht houdt op de beurs.

De voorzitter van de SEC, Richard Breeden, vroeg zich in een brief aan het Congres ernstig af of er bij Salomons een sfeer heerste waarin dubieuze werkwijzen getolereerd en zelfs aangemoedigd werden.

Inmiddels hebben vier topmanagers van Salomons hun ontslag ingediend en wordt in het hele bedrijf onderzoek gedaan naar mogelijke andere frauduleuze transacties. Er zijn een vijftal afzonderlijke onderzoekscommissies met deze onderzoeken bezig, en opvallend is dat daarvan drie - één van de SEC, één van de Newyorkse Fed, Amerika's stelsel van centrale banken, en één van het federale ministerie van financiën- al door leden van de Congrescommissie een uitbrander hebben gekregen omdat ze zo traag op de zaak reageren. De andere commissies zijn van het federale ministerie van justitie en van de Newyorkse beurs zelf.

De Britse regering heeft gisteren besloten Salomon Brothers niet langer de leiding te gunnen bij de privatisering van British Telecom, de Britse PTT. In november wil het Britse ministerie van financiën de laatste serie aandelen van BT verkopen voor een totaal bedrag van vijf miljard pond (17 miljard gulden), waarmee de privatisering voltooid zal zijn.

Het effectenhuis Goldman Sachs maakt volgens ingewijden de meeste kans om de nieuwe lead-manager te worden. Andere effectenhuizen die bij de privatisering van BT zijn betrokken zijn Merrill Lynch en Morgan Stanley. (AP, UPI, Reuter)