Timmer wijzigt leiding; Philips benoemt buitenstaander in topfunctie

ROTTERDAM, 5 SEP. Philips heeft een manager van buiten het bedrijf aangetrokken voor een positie in de concerntop. Tot dusver benoemde Philips uitsluitend mensen uit eigen gelederen in dergelijke functies. Dr. F. Carrubba, nu hoofd van onderzoek en ontwikkeling bij de Amerikaanse elektronicafabrikant Hewlett-Packard, wordt vice-president en lid van de groepsraad en de raad van bestuur. Carrubba zal Dr. S. van Houten opvolgen die eind dit jaar met pensioen gaat.

De benoeming van Carrubba maakt deel uit van een serie wijzigingen in de top van het concern. Het zijn de eerste veranderingen in de leiding sinds het aantreden van president J. Timmer.

T. Meyer, die een jaar geleden Timmer opvolgde als directeur van de produktdivisie consumentenelektronica, krijgt een nieuwe functie. Meyer krijgt de verantwoordelijkheid voor de regio Europa. Dat houdt in dat hij wordt belast met intensivering van de contacten met de voormalige Oostblok-landen en speciale aandacht zal schenken aan veranderingen die voortvloeien uit de economische eenwording van Europa.

"Europa' wordt in de Groepsraad nu nog bestierd door ir. K. Hubee, die halverwege volgend jaar met pensioen zal gaan. Het is de bedoeling dat de portefeuille van Meyer nog wordt uitgebreid. Hubee is naast "Europa' verantwoordelijk voor de industriele produktiestructuur van het bedrijf. Meyer wordt opgevolgd door ir. H. Bodt, die nu verantwoordelijk is voor de produktdivisies semiconductors en information systems. Bodt, afkomstig van Oc<SP !>e van der Grinten, houdt beide produktdisivies in zijn portefeuille. Wel zal hij zijn verantwoordelijkheid voor de produktdivisies communication systems, industrial electronics en medical systems overdragen aan Y. G. Bouwkamp.

De Groepsraad wordt versterkt met A. M. Levy, president-directeur van muziekmaatschappij PolyGram, een dochteronderneming van Philips. Met de benoeming van Levy onderstreept Philips het belang van zogenoemde "software' voor de onderneming: het aanbod van cd's en cassettes die de "hardware', de apparatuur van Philips tot een succes moeten maken. Levy behoudt zijn functies bij de muziekmaatschappij. Voordat Levy in 1985 bij PolyGram kwam was hij 12 jaar werkzaam bij platenmaatschappij CBS. In 1989 werd hij vice-president bij PolyGram om begin dit jaar het presidentschap op zich te nemen.

Carrubba, die als vice-president de verantwoordelijkheid krijgt voor technologie, was voor zijn komst naar Hewlett-Packard gedurende 22 jaar werkzaam in diverse functies bij de Amerikaanse computergigant IBM.