Simons wekt woede bij verpleegbond

UTRECHT, 5 SEPT. De nieuwe vakbond voor verpleegkundigen, NU '91, heeft geen goed woord over voor de uitlating van staatssecretaris Simons (volksgezondheid) dat verpleegkundigen volgend jaar niet hoeven te rekenen op een meer dan gemiddelde loonstijging. Als Simons bij dit standpunt blijft, zijn acties niet uitgesloten, aldus NU '91.

Simons bracht zijn voor de bond teleurstellende mededeling gisteren op een congres in Utrecht waar de Nederlandse Maatschappij voor Verpleegkunde (NMV) en de vereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden in Opstand (VVIO) hun samengaan vierden in de vakorganisatie Nieuwe Unie '91. De bond wil onder meer via extra loonsverhogingen het beroep van verpleegkundige aantrekkelijker maken. Volgens Simons hoeven de verpleegkundigen daar niet op te rekenen. Hij vindt het creëren van banen in de verpleging belangrijker in de strijd tegen de hoge werkdruk dan het verhogen van lonen.

Volgens NU '91 lapt de bewindsman de bevindingen van de commissie-Werner over de positie van de verpeegkundigen grotendeels aan zijn laars. Die commissie kwam onder meer tot de conclusie dat het beroep van verpleegkundige aantrekkelijker moet worden gemaakt door de achterstanden in functiewaardering zo snel mogelijk weg te werken, maar Simons heeft daar kennelijk geen boodschap aan, aldus een woordvoerster van NU 91.