Polen en Rusland trachten instorten handel te stoppen

MOSKOU, 5 SEPT. Polen en Rusland hebben een overeenkomst getekend die een halt moet toeroepen aan de ineenstorting van hun onderlinge handel. De Poolse minister van financiën, Leszek Balcerowicz, had dinsdag in Moskou ontmoetingen met de president van de Russische Federatie, Boris Jeltsin, en de nieuwe Sovjet-premier, Ivan Silajev.

Silajev zei tegen verslaggevers niet veel voor een Poolse aanpak te voelen in zijn land. Het zou het leven van de Sovjet-burger, die toch al lijdt onder een gierende inflatie en schrijndende tekorten, te zwaar maken.

Balcerowicz zei te hopen dat zijn land en de Sovjet-Unie op niet al te lange termijn een akkoord kunnen bereiken over de levering van olie aan Polen in ruil voor voedsel, medicijnen en kolen. De Sovjet-Unie vraagt op dit moment harde valuta's voor de olie en dat zou voor Polen betekenen dat het meer dan een miljard dollar alleen al dit jaar op tafel moet leggen om de olie te krijgen die het zou willen invoeren. (Reuter)