Onwillige knie houdt Tom van 't Hek thuis

ROTTERDAM, 5 SEPT. Hockeyer Tom van 't Hek doet niet mee met het Nederlands elftal aan het toernooi om de Champions Trophy dat deze maand in Berlijn wordt gespeeld. De 33-jarige aanvaller ondervindt te veel last van zijn linkerknie waaraan hij in mei werd geopereerd. Bondscoach Hans Jorritsma heeft twee nieuwe spelers aan de selectie toegevoegd. Dat zijn Robbert Delissen van HGC en Wouter van Pelt van HDM. Beiden speelden al eerder in Oranje.

Van 't Hek acht zichzelf voor tachtig procent fit en dat is volgens hem te weinig om in een zwaar toernooi als de strijd om de Champions Trophy mee te doen. Hij nam zijn beslissing om af te zeggen in overleg met bondscoach Hans Jorritsma en teamarts Piet Bon. Het is bedoeling dat Van 't Hek weer van de partij zal zijn als de nationale selectie in november aan de centrale trainingen begint. Hij zal in de komende tijd een aangepast programma volgen. Jorritsma wil de routinier van Kampong nog steeds graag meenemen naar de Olympische Spelen van volgend jaar in Barcelona.

Ter vervanging van Van 't Hek koos Jorritsma twee nieuwe spelers in de selectie. Robbert Delissen, de oudere broer van aanvoerder Marc, is net zoals Van 't Hek een centrumspits en Van Pelt komt vooral in aanmerking wegens zijn stop bij de strafcorners. Van 't Hek was tweede stopper bij Oranje. Delissen viel vlak voor de Spelen van '88 in Seoul uit de selectie. Jorritsma was toen ook bondscoach. Van Pelt deed onder Rob Bianchi mee aan het laatste toernooi om de Champions Trophy in Melbourne ('90) en het laatste EK in Parijs ('91).

Twee spelers uit de voorlopige selectie van Jorritsma vielen af voor Berlijn. Dat zijn Walter Drenth van Amsterdam en Harm-Jan Kuipers van Klein Zwitderland. De laatste mocht gisteravond in de oefenwedstrijd tegen België in Vught (7-0) in de laatste twintig minuten nog wel zijn debuut in het oranjeshirt maken.