Luchthaven Maastricht moet bezuinigen, schrapt 25 banen

BEEK, 5 SEPT. De directie van Luchthaven Maastricht wil 25 van de 186 arbeidsplaatsen schrappen. Bovendien is zij van plan andere bezuinigingen door te voeren, waardoor 2,5 miljoen gulden op de exploitatie zou worden bespaard.

Volgens financieel-economisch directeur drs. H. Messelink is de luchthaven dieper in de rode cijfers beland dan de aandeelhouders (rijk, provincie Limburg en omliggende gemeenten) toestaan. Deze nemen jaarlijks het exploitatietekort tot een maximum van 4,9 miljoen gulden voor hun rekening.

Na jaren van sterke groei stagneerde de ontwikkeling van de luchthaven vorig jaar zowel bij het vracht- als het passagiersvervoer en bleven de eigen inkomsten op 16 miljoen gulden steken. Besprekingen met de aandeelhouders om een groter exploitatietekort toe te staan hebben volgens Messelink niets opgeleverd. “Integendeel, men heeft ons laten weten dat men eerder geneigd is dat bedrag te verlagen.”

De directie schrijft de slechte gang van zaken voor een deel toe aan het uitblijven van toestemming voor de nieuwe oost-westbaan, waardoor nieuwe klanten te weinig perspectief zou kunnen worden geboden. Een andere oorzaak is de daling van het aantal passagiers dat vanaf Beek met chartervluchten naar Zuideuropese vakantiebestemmingen wordt vervoerd. Vorig jaar verwerkte de luchthaven 306.000 passagiers. Messelink verwacht dat het aantal dit jaar met 15 procent daalt. “Deze luchthaven is extra gevoelig voor de gevolgen van ontwikkelingen zoals in Joegoslavië of in de Golf. Wij dienen vooral als overflow voor andere grote luchthavens, maar dat betekent dat vluchten bij ons worden weggehaald zodra het daar iets minder druk wordt.”