Leiding SVV Dordrecht'90 is doof voor reacties spelers

ARNHEM, 5 SEPT. Joop Hiele, doelman en aanvoerder van SVV Dordrecht'90, had het over een drollenpot. Zijn ploeg verloor gisteravond in Arnhem met duidelijke cijfers, 4-1, van Vitesse en dat was vooral een opmerkelijke uitslag omdat de thuisclub in zijn drie voorgaande duels niet verder dan 0-0 was gekomen. Bovendien had Vitesse voor het laatst op 17 december 1989 - 5-1 tegen FC Utrecht - zo veel gescoord in eigen stadion. “Hier word je niet vrolijker van”, sprak een sombere Hiele dan ook toen hij na afloop uit de kleedkamer kwam.

De voorzitter van de nieuwe fusieclub, Kees den Braven, bleef daarentegen lachen. Hij meldde tijdens de warming-up van zijn club nog door het hek rondom het veld heen de negatieve verhalen over SVV Dordrecht'90 “schandalig” te vinden. En na de nederlaag zei hij geen klachten te hebben over de inzet van de spelers. “We misten Romeo Wouden. Dat is een supersnelle spits en nu stond Tebbenhoff moederziel alleen voorin.” Over een nog steeds heersende onvrede onder de spelers over het aanstellen van technisch directeur Hans Verèl als de opvolger van de ontslagen trainer Dick Advocaat wilde Den Braven niets weten. “Ik volg de ontwikkelingen op de voet. De sfeer is zoals hij moet zijn.” Ook de trainer zelf, Verèl, was optimistisch. “Het loopt goed. We komen er best uit met z'n allen.”

Keeper Hiele heeft echter het vermoeden dat de meeste spelers nog steeds geen vertrouwen hebben in Verèl. “Maar ik train niet met de selectie mee. Ik krijg apart keeperstraining”, sprak hij verontschuldigend. Andere spelers beamden echter Hiele's vermoeden. Er zou onder Verèl met name slap worden getraind. Hiele zegt als aanvoerder wel dagelijks met spelers te praten. “De ene keer moet je bij wijze van spreken een beuk uitdelen en de andere keer geef je iemand een zoen op het voorhoofd. Maar als je dan dit tegen Vitesse ziet dan kan je dus zoenen wat je wil.” Hiele had zich groen en geel geërgerd aan de fouten die zijn ploeggenoten voor zijn neus maakten. Mede daardoor konden de lange Loeffen (tot drie keer toe) en Van der Brom scoren. Hiele voorkwam met een paar uitstekende reddingen nog een veel grotere nederlaag.

Het is opmerkelijk dat SVV Dordrecht in de eerste weken van de competitie wel heel redelijk presteerde. De ploeg behaalde vier punten uit vier duels. Het lijkt er bijna op dat het ontbreken van assistent-trainer Peter van Velzen invloed had op het resultaat van gisteren in Arnhem. Van Velzen meldde zich op de ochtend van de wedstrijd ziek. Volgens de officiële verklaring is hij er niet best aan toe, want hij zou last hebben van migraine, overspannenheid en slapeloosheid. De afmelding van Van Velzen volgde nadat hij dinsdagavond een gesprek had met het bestuur.

De trainer zei dezelfde zienswijze te hebben als zijn vertrokken baas Advocaat en vroeg derhalve ook om een afvloeiingsregeling. Dat verzoek werd niet ingewilligd omdat, aldus voorzitter Den Braven, Van Velzen als “een waardevolle kracht” wordt beschouwd. “Of hij echt ziek is? Dat moet je aan de controlerend geneesheer vragen. Ik ben geen dokter”, zei Den Braven, alweer lachend. Volgens Hiele zou de absentie van de bij de spelers uitermate populaire Van Velzen “indirect” de prestaties van enkele spelers tegen Vitesse hebben beïnvloed. Trainer Verèl was na afloop echter van mening dat het te ver ging om een verband tussen die twee zaken te zien. “Het zijn toch allemaal fullprofs. Die moeten toch voornamelijk aan zichzelf denken.”

Aanvoerder Hiele heeft geen idee wat de toekomst bij SVV Dordrecht'90 zal brengen. “We moeten gewoon ons uiterste best blijven doen. Wat kan je anders?” Hij vindt het te ver gaan om het bestuur namens de spelers nogmaals te vragen een andere trainer te contracteren “Die man (Verèl, red) is zelf ook maar aangesteld. Hij kan er in wezen niets aan doen.” Hiele zegt dat het bestuur “de herrie in de tent” heeft gehaald. “En nu moeten ze die ook zelf maar oplossen.”

Gezien de houding van Den Braven valt er geen ingreep van het bestuur te verwachten. De voorzitter kwam na de wedstrijd bij de spelersbus zelfs nog uitbundig de hand van Jopie, de aanvoerder, schudden en hem een goede thuisreis wensen. Den Braven had gisteren trouwens ook nog nieuws te melden. SVV Dordrecht'90 heeft de van Haarlem afkomstige aanvaller Romano Sion, 20 jaar, aangetrokken. Hij wordt betaald door vice-voorzitter John van Dijk en zal waarschijnlijk zaterdag al tegen Volendam spelen. “En zo kan er eindelijk eens iets positiefs over ons worden gemeld”, vond Den Braven.

    • Hans Klippus