Kamernood drijft studenten naar camping

UTRECHT, 5 SEPT. Met een gloednieuw studieboek sociologie op haar knieën zit Christel in een klapstoeltje voor haar caravan. Her en der in de rommelige voortent liggen kledingsstukken en schoenen. Er staan een koelkastje en een tafel. Christel lijkt zich niet te storen aan de radio die luid over het terrein schalt en kijkt pas op als een groep mensen passeert.

De eerstejaars studente Algemene Sociale Wetenschappen is een van de 43 Utrechtse studenten die hun toevlucht hebben gezocht op camping "De Berekuil', op vijf minuten fietsafstand van de universiteit. In de hoop snel een kamer te vinden, kamperen zij daar in een kleine caravan of tent voor de prijs van een kamer: 250 gulden per maand.

“Nu is het wel uit te houden”, vertelt Christel. “Het is zelfs wel gezellig.” Maar ze huivert bij de gedachte dat ze de winter moet doorbrengen in de niet geïsoleerde caravan. Beducht voor het kamertekort schreef Christel, afkomstig uit Tubbergen, zich al in november vorig jaar in bij de Stichting Sociale Huisvesting (SSH) maar zij maakt pas kans op een kamer in mei 1992.

Het is niet de eerste keer dat Utrechtse studenten hun tent opslaan op de enige camping die de stad telt. Twee jaar geleden kwamen de eersten. Wel verrassend is de enorme toeloop. Voor het eerst moest de camping een wachtlijst instellen, waarop zich al twintig studenten hebben ingetekend. Eigenaar J.H. Hoppzak verwacht dat de meeste studenten voor de winter zijn vertrokken. “Toch zullen er ook een aantal "wintervast' zijn”, meent hij. Speciaal voor hen houdt de eigenaar de camping het hele seizoen open.

Woningnood onder studenten is een probleem waarmee alle universiteitssteden in Nederland kampen. Maar volgens een onderzoek dat onlangs werd uitgevoerd door de Vereniging van Bewoners van SSH's, is het probleem het nijpendst in Utrecht. Naar schatting zoeken momenteel 2.500 van de 45.000 Utrechtse studenten een onderkomen.

C. Op de Weeg, hoofd bewonerszaken van de SSH Utrecht, zoekt de verklaring voor het kamertekort in de stijging van het aantal studenten, die is gevolgd op de concentratie van het Hoger Beroepsonderwijs. Zij wijst er op dat de druk op de hele Utrechtse woningmarkt, dus ook voor huur en koop, groot is. Hierdoor hebben studenten minder uitvluchtmogelijkheden. Daarbij komt dat de SSH niet meer mag bouwen van de gemeente die het accent niet exclusief op de woningnood van studenten wil leggen.

Ook bij de Stichting Jongeren Huisvesting Utrecht is het dit jaar drukker dan ooit. “Normaal zien we een piek in april en in augustus”, zegt H. Jacobs, medewerker van de stichting. “Nu hebben we vanaf april een continue stroom van zo'n 200 aanvragen per dag binnengekregen.” Tot zijn stomme verbazing liggen kamerzoekenden al om zeven uur 's ochtends op de stoep van het riante pand in de Lange Nieuwstraat, waar het kamerbemiddelingsbureau pas om drie uur 's middags de deuren opent.

Jacobs signaleert dat steeds minder particulieren aan studenten verhuren omdat stadsvernieuwing huizen ongeschikt maakt voor kamerverhuur. “Nieuwbouw, met open keukens en weinig slaapkamers leent zich daar daar niet voor”, aldus Jacobs.

Uit solidariteit met de kamerzoekenden op camping "De Berekuil' doet de Stichting Jongerenhuisvesting Utrecht vandaag haar kamerbureau-werkzaamheden vanuit een tent op de stadhuisbrug voor het Stadhuis.

Christel heeft haar zoektocht naar een kamer voorlopig stopgezet, omdat ze zich wil concentreren op haar studie. Als ze niets heeft gevonden voor de winter, moet ze weer bij haar ouders gaan wonen en dagelijks ruim vier uur "treinen'. “Of misschien kraak ik wel een kamer”, oppert ze vertwijfeld.