Franse PS: "Geen geld voor Noriega'

PARIJS, 5 SEPT. Een brief waaruit zou blijken dat de Franse Socialistische Partij (PS) geld heeft ontvangen van de voormalige Panamese leider Manuel Noriega is vals. Dat heeft althans het Franse ministerie van justitie laten weten.

De bekendmaking kwam nadat de Franse krant Le Monde vorige week had geschreven dat de campagne voor de herverkiezing van president Mitterrand in 1988 mede was gefinancierd uit de fondsen van een Frans-Panamese handelsovereenkomst. De krant citeerde daarbij uit een brief op officieel postpapier van de Franse ambassade in Panama-Stad, ondertekend door de toenmalige Franse handelssecretaris Patrick Simon. Uit de brief zou blijken dat “de PS drie procent van elke Frans-Panamese transactie” zou ontvangen.

Het Franse ministerie van justitie zegt na ondervraging van Simon en de toenmalige ambassadeur vastgesteld te hebben dat het om een vervalsing gaat. Het partijbureau PS heeft opdracht gegeven “de mogelijkheden te onderzoeken” om tegen “zekere persorganen” een rechtszaak wegens smaad te beginnen. Het ministerie van justitie wordt geleid door Henri Nallet, de leider van de Mitterrands herverkiezingscampagne in 1988.

Beschuldigingen over illegale financiering van de verkiezingscampagne door de PS bestaan al langer. De Franse conservatieve oppositie probeert van de vermeende corruptie een belangrijke kwestie te maken in de aanloop naar de Franse parlementsverkiezingen, die in 1993 moeten plaatsvinden.