Foto: De gevestigde orde wordt niet meer belaagd ...

Foto: De gevestigde orde wordt niet meer belaagd vanuit vochtige en slecht verlichte kelders, waar revolutionairen plannen smeden temidden van versleten meubilair, slecht gewassen koffiemokken en een stencilmachine.

Een beetje actiegroep, in dit geval Greenpeace, blijkt zich te omgeven met marmer, glas-in-lood en parket. Het Amsterdamse onderkomen dat de milieubeschermers van Greenpeace sinds 1989 huren, hoek Leliegracht-Keizersgracht, ademt de sfeer van een oud bedrijf. Dat is verklaarbaar. Het pand werd in 1904 ontworpen voor de Eerste Hollandsche Levensverzekerings Bank, wier initialen nog zichtbaar zijn in de verwarmingsroosters. De werkruimte van Greenpeace-directeur R. van Huizen is de voormalige kassierskamer. Hoe authentiek het vertrek is gebleven, illustreren onder meer de twee loketten, bureau, klok en kluis. De EHLB was begin deze eeuw nogal vooruitstrevend. Met behulp van het nieuwe materiaal beton liet zij in Jugendstil een kantoor van zes verdiepingen construeren. Ondanks verzet van actiegroepen kreeg Amsterdam daarmee zijn eerste hoogbouw. Hoe modern ook, het opmerkelijke pand belandde na twintig jaar al op de Monumentenlijst. Greenpeace Nederland is een professioneel geleide organisatie met een staf van 39 man. Vorig jaar ontving ze 16,5 miljoen gulden van onder meer 830.000 donateurs. Dan ben je als actiegroep springlevend, vindt Van Huizen, en dat zou zijn kamer meer mogen uitstralen. Aan het statig-sobere uiterlijk mag hij echter niets veranderen. Dat is voor hem reden elders domicilie te zoeken. Hij voelt zich nu, eerlijk gezegd, een museumstuk. (Tekst Hans Wammes, foto Thijs Wolzak)