Chemieconcern Akzo aast op Britse verffabrikant

ROTTERDAM, 5 SEPT. Het chemieconcern Akzo wil de Britse verffabrikant Macpherson overnemen van het Finse bedrijf Tikkurila. Dat meldt het Britse dagblad de Financial Times vandaag. Akzo was onbereikbaar voor commentaar.

Het bericht over de mogelijke overneming van Macpherson is afkomstig van Britse vakbondsbestuurders. Zij hebben de hand weten te leggen op documenten waaruit volgens een zegsman blijkt dat “een bod van Akzo zo goed als rond is”.

Macpherson is één van de grootste verffabrikanten in Groot-Brittannië en produceert onder meer verf voor de warenhuisketen Woolworth. Tikkurila, een dochter van het Finse chemieconcern Kemira, kocht Macpherson zes jaar geleden voor 25 miljoen pond (tegen de huidige koers: 83 miljoen gulden).

Akzo, dat in de Britse verfmarkt al voet aan de grond heeft door de overneming van Blundell Permoglaze zes jaar geleden, zou naar verluidt 40 miljoen pond (132 miljoen gulden) voor Macpherson willen betalen.

De coating-divisie van Akzo, waarin de verfproduktie is ondergebracht, breidt de laatste jaren sterk uit. De onderneming streeft er tegelijkertijd naar produktie en distributie te concentreren. Een overneming van Macpherson zou de positie van Akzo in Groot-Brittannië aanzienlijk kunnen versterken.

Akzo behoort tot de grootste verffabrikanten ter wereld. Mede door overnemingen steeg de omzet van de divisie vorig jaar van 3,66 miljard gulden tot 3,93 miljard. Het bedrijfsresultaat van de divisie daalde van 281 tot 251 miljoen gulden.