Canon still videofoto's worden nu ook op papier afgedrukt

Still video is een techniek waarmee foto's worden gemaakt zonder chemicaliën.

Het principe is snel uitgelegd: in de camera bevindt zich geen filmpje maar een "beeldchip', die de licht- en kleurwaarden omzet in elektrische spanningsvariaties. Die variaties worden vastgelegd op een diskette van ongeveer vier centimeter doorsnede. Op een zo'n diskette kunnen 50 foto's worden opgeslagen. Bekijken van de foto's is mogelijk door de camera op een tv-toestel aan te sluiten.

Still video camera's worden gebruikt als het resultaat onmiddellijk zichtbaar moet zijn. Opticiens gebruiken hem wel om hun clientèle onmiddellijk te laten zien hoe de nieuwe Armani hun staat en ook in de makelaardij wordt wel van still video gebruik gemaakt. Ook desk top publishers vinden de stills handig: de afbeeldingen kunnen met weinig moeite in een document worden "ingelezen'. Voor professioneel fotografisch gebruik is het oplossend vermogen van de beeldchip nog te gering.

Canon is een van de weinige fabrikanten die een still videocamera op de markt brengt (de "Ion'). Sommige kopers vonden het een bezwaar dat van de videobeelden geen papieren afdrukjes konden worden gemaakt. Canon heeft daarom een "print service' in het leven geroepen. De bedoeling is dat de klant eind 1992 in Europa in zo'n 1000 hifi-, video- en camerawinkels zijn videoprintjes kan afdrukken. Ook de bezitters van "bewegende' videocamera's kunnen er terecht voor het afdrukken van een beeldje uit een videofilm.

De installatie die de handelaar voor tienduizend gulden kan kopen bestaat uit een eenvoudige computer (een Amiga 500), een kleurenprinter en een videoscherm. Op het scherm kunnen alle vijftig foto's zichtbaar worden gemaakt en met een muis kan de klant aanwijzen welke beeldjes hij afgedrukt wil hebben en in welk formaat.

De thermische kleurenprinter doet over een foto van 10 x 14 cm ongeveer twee minuten. In Duitsland gaat een print twee mark kosten.

Een korte kennismaking met de printservice leerde dat de prints van redelijke kwaliteit zijn, maar in kleur en scherpte blijven ze duidelijk achter bij "chemische' kleurenkiekjes.

foto: Printinstallatie voor video stills van Canon, gefotografeerd met een still video camera. De foto werd met de afgebeelde installatie afgedrukt.