BNP en Dresdner halen banden aan

PARIJS, 5 SEPT. Banque Nationale de Paris (BNP), de grootste Franse bank die eigendom is van de staat, en Dresdner Bank, de op een na grootste Duitse bank, zullen een belang van tien procent in elkaar nemen. Daarentegen hebben de besprekingen tussen Commerzbank, de derde bank van Duitsland, en de Franse staatsbank Crédit Lyonnais (CL) over deelname in elkaars aandelenkapitaal niets opgeleverd.

Voornaamste struikelblok vormden de verschillen in strategie en management-stijl van de twee banken, waarover in financiële kringen trouwens de hele zomer al werd gespeculeerd. De gesprekken over aandelenruil tussen Commerzank en CL dateren al van 1987. De toenadering tussen Duitse en Franse banken kwam in een stroomversnelling toen de Franse regering in april bekendmaakte dat buitenlandse banken een minderheidsbelang in Franse staatsbanken mogen verwerven.

Maar Commerzbank, de derde bank van Duitsland, maakte de afgelopen weken al duidelijk eigenlijk weinig meer te voelen voor samenwerking met Crédit Lyonnais. Die zou er uiteindelijk toe moeten leiden dat Commerzbank een belang van 7 procent in het aandelenkapitaal van CL zou verwerven. In ruil daarvoor zou CL in bezit komen van 10 procent van de aandelen van Commerzbank. Commerzbank liet in april nog weten dat de gesprekken “in een vergevorderd stadium verkeerden” en binnen een week rond zouden zijn. Een woordvoerder van Commerzbank beklemtoonde gisteren dat het besluit om met aandelenruil met CL te stoppen wederzijds was. Volgens analisten wendt Commerzbank haar steven liever richting Oost-Europa. Sinds de Duitse eenwording heeft de bank haar marktaandeel in Duitsland met 25 procent vergroot.

BNP-directeur Bernard Fleury zei gisteren dat de aandelenruil met Dresdner Bank binnen enkele weken ter goedkeuring aan de Europese Commissie, het dagelijkse bestuur van de Europese Gemeenschap, worden voorgelegd.

Als de Commissie haar fiat geeft aan de samenwerking tussen BNP en Dresdner Bank, zal de wederzijdse deelneming nog moeten worden goedgekeurd door de aandeelhouders van beide banken. De Franse premier, Edith Cresson, en minister van financiën Pierre Bérégovoy zouden zich al positief hebben opgesteld over het project van beide banken die overigens al twintig jaar samenwerken. De aandeelhouders van Dresdner Bank zullen zich waarschijnlijk begin volgend jaar uitspreken.

BNP en Dresdner Bank hebben in Hongarije een gemeenschappelijke handelsbank opgericht die sinds juli operationeel is. In Praag werken BNP en Dresdner Bank aan de oprichting van een nieuwe gemeenschappelijke bank, CSFR genaamd, met een begin-kapitaal van 15 miljoen dollar. De Tsjechoslowaakse bank krijgt een Duitse president-directeur en zijn vervanger is een Fransman. BNP en Dresdner Bank willen volgens Fleury volgend jaar in Polen eveneens een bank oprichten waarin ze elk voor 50 procent zullen deelnemen. Beide banken werken op bescheiden schaal ook al samen in Zwitserland en Turkije.