Ahold steelt show, Philips en Gist vast op hoger Damrak

ROTTERDAM, 5 SEPT. Ahold heeft vanmorgen de show op het Beursplein gestolen. Na de presentatie van mooie halfjaarcijfers schoot de koers liefst 2,5 procent omhoog. Ook Philips en Gist-brocades lagen er sterk bij.

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex, die gisteren 0,3 punt hoger sloot op 91,8 punten, noteerde om 13.00 uur 0,4 punt hoger. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs maakten vanmorgen een opgewekte start, maar de omzetten bleven gering. Optimistische handelaren verwachtten dat de beurs vandaag zou ontwaken uit de zomerslaap. De meeste vraag kwam van de grote Nederlandse institutionele beleggers.

Het vertrouwen van beleggers in het welslagen van de Philips-operatie Centurion neemt met de dag toe. Op de aankondiging van topman Timmer dat het management team van Philips wordt aangepakt, reageerde het aandeel met zeven dubbeltjes winst op 37,60 gulden. De vraag uit de VS, die gisteren aan het eind van de dag begon, zette vanmorgen door. De Amerikaanse beleggers verwachten een dividendhervatting bij Philips.

Ahold was vandaag populair op het Beursplein. Het concern uit Zaandam meldde gisteren nabeurs de halfjaarcijfers. Deze waren volgens handelaren "allesbehalve tegenvallend'. De netto winst ging in het tweede kwartaal van dit jaar met ruim tien procent omhoog vergeleken met dezelfde periode vorig jaar en kwam uit op 64,4 miljoen gulden.

“Het is goed teken dat Ahold zich sterk heeft gehouden in de VS, ondanks de recessie”, zei een enthousiaste hoekman vanmorgen. Ahold heeft in de VS een aantal winkelketens die toch nog een positief effect op de winst van het concern hadden. Vooruitlopend op het nieuws vanochtend over het interimdividend sloot het detailhandelsconcern gisteren een dubbeltje hoger op 79,90 gulden. Vandaag noteerde Ahold aan het begin van de middag 2,10 gulden hoger, een koersstijging van 2,5 procent.

Het chemieconcern Akzo wil, zo meldt de Britse krant The Financial Times vandaag, de Britse verffabrikant Macpherson overnemen van het Finse bedrijf Tikkurila. Volgens Britse vakbondsbestuurders is een bod van Akzo op de verffabrikant zo goed als rond.

Macpherson is één van de grootste verffabrikanten in Groot-Brittannië. Tikkurila, een dochter van het Finse chemieconcern Kemira Oy, kocht Macpherson zes jaar geleden voor 25 miljoen Britse pond (circa 83 miljoen gulden). Akzo, dat zes jaar geleden een andere Britse verffabrikant Blundell Permoglaze overnam, zou 40 miljoen pond (132 miljoen gulden) voor Macpherson willen betalen. Akzo wil zelf geen commentaar op het bericht geven. Op de beurs noteerde het aandeel twee dubbeltjes lager op 120,60 gulden.

Gist-brocades bleef ook vandaag weer sterk liggen. Het biotechnologie-concern uit Delft heeft het koersverlies van 1,80 gulden dat het begin deze week leed, weer goed gemaakt. Gisteren sloot Gist zes dubbeltjes hoger op 35,90 gulden. Vandaag schoot de koers door naar 37 gulden. Een handelaar wees op de “goeie onderliggende vraag en de aloude overnamegeruchten” die de koers opdrijven.

Internationale Nederlanden Groep was vanmorgen, in afwachting van halfjaarcijfers, twee kwartjes hoger op 49,20 gulden. Analisten zijn tot nu toe erg huiverig geweest bij het geven van de eerste winstprognose sinds de fusie tussen Nationale Nederlanden en NMB Postbank. Volgens de meest recente schattingen zou de netto winst van het concern uitkomen tussen de 690 en 790 miljoen gulden.

Op de parallelmarkt kon Medicopharma iets goed maken van het flinke koersverlies. Gisteren kelderde de koers 2,20 gulden naar een slot van 25,80 gulden. Vandaag herstelde de medicijnengroothandel zich met 1,20 gulden winst. Kantoorinrichter Ahrend spong in het oog op de lokale markt met zes gulden winst op 145 gulden.

NEW YORK Op Wall Street beleefden de aandelenkoersen gisteren een saaie dag. In afwachting van de laatste gegevens over de werkloosheid in de VS, die morgen bekend worden gemaakt, stelden beleggers zich afwachtend op. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot uiteindelijk 8,95 punten lager op 3.008,72 punten.

LONDEN De Britse aandelenkoersen openden vanmorgen lager. De markt bewoog zich richtingloos, voornamelijk omdat de vele halfjaarcijfers die vandaag werden gepresenteerd in lijn lagen met de verwachtingen. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 4,4 punten lager sloot op 2.664,6 punten, noteerde omstreeks het middaguur 4,3 punten lager.

FRANKFURT De golf van winstnemingen die gisteren inzette, zorgde vanmorgen bij opening van de beurs voor lagere aandelenkoersen in Frankfurt. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 7,73 punten lager sloot op 1.647,91 punten, noteerde omstreeks het middaguur 2,46 punten lager.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen hoger na een opmerkelijk actieve handelsessie. Sedert half juni waren de omzetten op de Japanse effectenbeurs niet meer zo groot geweest. Het Nikkei-225-koersgmiddelde sloot vanmorgen 96,96 punten hoger op 22.499,65 punten.