Vertrek van vliegveld Israel steeds onplezieriger

TEL AVIV, 4 SEPT. Wegens de scherpe veiligheidsmaatregelen begint het steeds onplezieriger te worden om per vliegtuig uit Israel te vertrekken. Vrijwel dagelijks missen passagiers op het David Ben Gurion-vliegveld bij Tel Aviv hun vluchten omdat ze voor de "veiligheidsondervraging' zo lang worden vastgehouden dat ze hun plaats in het vliegtuig aan mensen op de wachtlijst verliezen. Een Nederlandse vrouw zag vorige week na beëindiging van de veiligheidsprocedure haar plaats in het vliegtuig van El Al een half uur voor het vertrek naar Amsterdam aan haar neus voorbijgaan. Circa tien andere Nederlanders, die vier uur voor de vertrektijd op het vliegveld waren, viel eenzelfde lot ten deel. El Al zorgde wel voor alternatieve vluchten, maar daar waren niet allen bij gebaat.

De verantwoordelijkheid voor deze misstand ligt niet bij de luchtvaartmaatschappijen maar bij de directie van het vliegveld. Om financiële redenen wordt te weinig veiligheidspersoneel ingezet om de stroom vertrekkende toeristen en Israeliërs efficiënt te kunnen verwerken. Afgezien van het lange wachten is de ondervraging soms pijnlijk en beledigend.

Toeristen die er qua kleding wat uitspringen worden vaak als potentiële terroristen behandeld. “Bij wie ben je geweest”, werd een Nederlandse vrouw deze week gevraagd. Toen zij daarop antwoordde luidde de volgende vraag wat ze “met hem had gedaan”. De betreffende gastheer kreeg bovendien van het vliegveld nog een telefoontje of hij de vrouw wel kende.

Ook de aankomst op het vliegveld is vaak een zenuwslopende bezigheid. De gegevens van de paspoorten worden stuk voor stuk in de computer bij de douane ingetikt. Een uur in de rij staan is een gewone zaak deze zomer.

“Israel is een prachtig land”, zei een toerist tegen een reisleider. “Maar mij zien jullie niet meer terug. De zenuwen krijgen bij aankomst en vertrek is me te veel van het goede”.