Thomson in raketten met grote concurrent

PARIJS, 4 SEPT. Thomson-CSF, de defensie-poot van de Franse multinational Thompson, zal samenwerken met het Duitse concern Messerschmitt-Boelkow-Blohm (MBB, onderdeel van de groep Deutsche Aerospace) en Aerospatiale, Frankrijks grootste raketfabrikant die tot nu toe een grote concurrent van Thomson-CSF was.

De drie bedrijven, verenigd in GIE Euromissile, willen gezamenlijk een nieuwe generatie ontwikkelen van de Crotale, een grond-luchtdoelraket voor de korte afstand.

Thomson-CSF - Europa's grootste defensiebedrijf op het gebied van elektronica en producent van de Crotale - en Aerospatiale-MBB waren in een hevige concurrentieslag gewikkeld. Thomson probeerde zich te versterken door in 1989 samenwerking aan te gaan met een andere concurrent, British Aerospace, maar deze alliantie kwam niet van de grond.

De spectaculaire toenadering tussen Thomson en Aerospatiale wordt in Franse defensiekringen verklaard door de daling van defensiebegrotingen, de verminderde vraag naar raketsystemen en de hevige internationale concurrentie.

GIE Euromissile zal een nieuwe raket, VT1 genaamd, ontwikkelen waarmee het Crotale systeem (nieuwe generatie) wordt uitgerust. De nieuwe Crotale is al verkocht aan Finland, en Nederland overweegt de aanschaf van dit systeem.

Frankrijk wil over enige tijd de bestaande 48 batterijen (met 800 raketten) Crotale vervangen door de nieuwe generatie Crotale. De VT1 raket zou ook kunnen worden aangepast om het Roland-anti luchtdoelsysteem te vervangen waarover de Bundeswehr beschikt.

Aerospatiale heeft wereldwijd in totaal 600 Rolandsystemen verkocht. Potentieel is er dus een enorme markt voor de nieuwe groep.

De derde Franse raketfabrikant, Matra, blijft na de nieuwe hergroepering alleen achter. Het bedrijf verwacht veel van de Mica, een raket waarmee vliegtuigen kunnen worden uitgerust. Matra is gespecialiseerd in deze categorie wapens terwijl Aerospatiale vooral anti-tank en anti-luchtdoelraketten produceert. De samenwerking van Matra met Aerospatiale en MBB bij een nieuwe raket is nu stopgezet.