Suriname geeft geen visa aan journalisten

PARAMARIBO, 4 SEPT. Suriname heeft tot nu toe journalisten een visum geweigerd voor het verslaan van de verenigde volksvergadering die komende vrijdag een nieuwe president moet kiezen.

Het Surinaamse parlement heeft gisteren de huidige president om uitleg gevraagd. Dit nadat minister R. Ramlakhan van buitenlandse zaken had verklaard dat de president het buitenlands beleid en daarmee ook het visumbeleid bepaalt. Assemblee-lid F. Playfair (NDP) bracht naar voren dat aan Surinamers vaak visa geweigerd worden, ook voor medische behandeling. Hij stelde voor dat de assemblée zich over de visaproblemen buigt. Voorzitter Lachmon merkte terloops op dat het probleem vanzelf wordt opgelost als er een associatieverdrag met Nederland komt. Legerleider Bouterse zei vorige maand in reactie op berichten over zijn betrokkenheid bij de cocaïnehandel dat alle Nederlandse journalisten welkom zijn. “Ze kunnen gaan en staan waar ze willen”, aldus Bouterse.