"Raketbesluit speelde rol bij aftreden van Juliana'

DEN HAAG, 4 SEPT. Koningin Juliana heeft haar besluit om afstand te doen van de troon destijds mede genomen nadat het toenmalige kabinet Van Agt-Wiegel het Tweede-Kamerdebat over de plaatsing van kruisrakketten in Nederland had overleefd. Dit heeft ex-premier Van Agt vanmorgen in Den Haag onthuld. Van Agt nam in Den Haag het eerste exemplaar in ontvangst van een proefschrift over de positie van de minister-president van drs. J.P. Rehwinkel.

De Tweede Kamer debatteerde in december 1979 over het besluit van de NAVO tot mogelijke plaatsing van kruisvluchtwapens. Van Agt zei dat Juliana het kabinet Van Agt-Wiegel, met een meerderheid van slechts twee zetels en een groep van zeven dissidente CDA-fractieleden, “niet bepaald de meest stabiele sfeer achtte” voor de beoogde abdicatie. Het kabinet Van Agt-Wiegel doorstond echter het debat over de mogelijke plaatsing van de kruisvluchtwapens en bleek daarmee een sterkere positie te hebben dan werd gedacht.

“Het werd mij in de eerste dagen van januari 1980 in vertrouwen duidelijk gemaakt dat koningin Juliana overwoog zich door haar oudste dochter te laten vervangen”, aldus Van Agt. Juliana heeft, zo zei de ex-premier, met haar besluit gewacht tot het meest geschikte of het minst ongeschikte moment. Dat was volgens Van Agt, thans ambassadeur van de EG in de Verenigde Staten, nadat het toenmalige kabinet in de nacht van 19 op 20 december 1979 het debat over het kruisrakettenbesluit van de NAVO overleefde. Van Agt heeft de overige leden van het kabinet pas ingelicht over de troonsafstand van Juliana op de middag voorafgaand aan de avond waarop de toenmalige vorstin via de televisie haar vertrek aankondigde.

Van Agt zei ook dat hij in 1982 het lijsttrekkerschap van het CDA op zich nam, maar dat hij binnenskamers al had laten weten het premierschap niet op zich te willen nemen. “Fraai was het zeker niet, maar er was geen sprake van echt bedrog”.