Raisa Gorbatsjov: "Ik beleef alles steeds weer opnieuw'

MOSKOU, 4 SEPT. Raisa Gorbatsjov merkte voor het eerst dat er iets niet in orde was op zondagmiddag 18 augustus, toen haar man opgewonden binnenkwam en zei dat er “iets ernstigs, misschien iets vreselijks” gebeurd was. Het hoofd van zijn lijfwacht had hem zojuist verteld een groep mannen uit Moskou was aangekomen en zich inmiddels op het terrein van de datsja bevond. “Alle telefoons zijn dood”, zei Gorbatsjov, “ook de rode”, die de presdent van de Sovjet-Unie in verbinding stelt met de legerleiding. Haar eerste reactie was geen angst geweest, maar zij was “diep gekwetst door dit bittere verraad”.

Raisa Gorbatsov (59) heeft zich na haar terugkeer uit de Krim niet in het openbaar vertoond, maar gisteren publiceerde de vakbondskrant Trud een interview met de presidentsvrouw. “Ik beleef alles steeds weer opnieuw”, aldus Raisa Gorbatsjov in het vraaggesprek.

Ze zegt dat ze door de gebeurtenissen na drie doorwaakte nachten een gevaarlijk hoge bloeddruk kreeg. Bovendien ontwikkelde ze een spraakstoornis. Haar gezondheid zou echter nu weer grotendeels normaal zijn.

“Michail Sergejevitsj zei me: "Ik speel geen handjeklap met die avonturiers. Ik geef niet toe aan chantage. Maar dit alles komt ons, ieder van ons, misschien duur te staan. We moeten ons op het ergste voorbereiden.” Daarop had de hele familie - Raisa, dochter Irina, schoonzoon Anatoli en twee kleindochters - gezegd achter hem te staan. “Dat was een belangrijke beslissing, wij kennen onze geschiedenis”, zei Raisa Gorbatsjov met een verwijzing naar de executie door de bolsjewieken van de laatste tsaar Nicholaas II en diens hele familie.

Volgens Raisa hadden bewakers ergens een kortegolfradio vandaan gehaald en een antenne opgehangen, zodat de familie naar nieuws uit het Westen kon luisteren. Gorbatsjov had nog een ander radiootje “waarnaar hij gewoonlijk luisterde bij het scheren”. “Zo kwamen we er achter dat de coup geen steun kreeg in Moskou, Leningrad en elders.”

Gedurende de drie dagen van hun isolatie op de Krim was de familie een paar maal ostentatief gaan wandelen in de tuin en naar de Zwarte Zee-kust, vertelde Raisa, “zodat de mensen zouden zien dat de president in leven was. “Ik dacht dat de leugens over zijn gezondheid wel eens werkelijkheid zouden kunnen worden.”

Voor het geval dat “het allerergste” zou gebeuren lieten de Gorbatsjovs video-opnamen maken die het huis zouden worden uitgesmokkeld. Die banden zijn inmiddels in het Westen opgedoken en door enkele stations uitgezonden. (AP, Reuter)